ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πανηγυρικός εσπερινός θα τελεστεί την 5η Φεβρουαρίου στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών εις μνήμη του προστάτου της Ιεράς Συνόδου Φωτίου του Μεγάλου
(2/2/2006).

Όπως κάθε χρόνο, με λαμπρότητα εορτάζεται και εφέτος η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου του και Προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Την προσεχή Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 18:00, στον Ιερό Καθεδρικό Ναο των Αθηνών θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών - Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Παύλος Ιωάννου, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί της Νεότητος.
Συμφωνα με σχετική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά την διάρκεια του Εσπερινού θα τιμηθούν με την απονομή του παρασήμου της Εκκλησίας (Χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου) οι κάτωθι Κληρικοί, Καθηγητές Θεολογίας και Ιεροψάλτες:
1. Ἐλλογιμώτατος κ. Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
2. Ἐλλογιμώτατος κ. Γρηγόριος Ζιάκας, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
3. Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ευάγγελος Μπράιλας, Συνταξιούχος Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.
4. Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Χαραλαμπόπουλος, Συνταξιούχος Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
5. Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Θεόδωρος Μπεράτης, πρ. Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Προϊστάμενος της Αδελφότητος «ΣΩΤΗΡ».
6. Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Σακκάς, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παρακλήτου και Εφημέριος της Ρωσικής Εκκλησίας Αθηνών.
7. Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Δημήτριος Οικονόμου, Συνταξιούχος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
8. Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Μιχαήλ Καρδαμάκης, Διδάκτωρ Θεολογίας, τ. Δ/ντης Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, Συγγραφεύς, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής.
9. Μουσικολογιώτατος κ. Χρήστος Χατζηνικολάου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος.
Την Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2006, θα τελεσθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης Όρθρος και Αρχιεπισκοπική και Συνοδική Θεία Λειτουργία.
Στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Διορθόδοξο Κεντρο της Ιεράς Μονής Συσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τούς Καθηγητές και τούς λοιπούς διδάσκοντες στις Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και με θέμα: «Ο διαλεκτικός και διακονικός χαρακτήρας της Εκκλησίας. Αναφορά στον Ι. Φώτιο». Εισηγητής θα είναι ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής της της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ανέ-στης Κεσελόπουλος.

Αρχίζουν αύριο, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2006, και θα συνεχισθούν ως και την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το μήνα αυτό.


Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου.