ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Από τις 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η Β Συνδιάσκεψη Ιερών Μητροπόλεων Β. Ελλάδος
(1/2/2006).

Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και με θέμα: "Διαμητροπολιτικό Δίκτυο Γυναικών: Θεσμός και έκφραση χαρισματικής ζωής" πραγματοποιείται από 3 έως 5 Φεβρουαρίου ε.ε. στη Θεσσαλονίκη η Β Συνδιάσκεψη Ιερών Μητροπόλεων Β. Ελλάδος.
Η Συνδιάσκεψη αυτή φιλοξενείται από την Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και οι εργασίες της θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο Καψής (Μοναστηρίου 18). Φορεύς διοργανώσεως είναι η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γυναικείων Θεμάτων.

Μετά τον Αγιασμό που θα τελεσθεί στις 18.30 τις Συνέδρους θα χαιρετίσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και θα αναγνωσθεί μήνυμα του Αρχιεπισκόπου. Ακολούθως θα κάνει εισηγητική ομιλία ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων και θα ακολουθήση η α Εἰσήγηση του Συνεδρίου από την κ. Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Εκπαιδευτικό, Δρα Θεολογίας Α.Π.Θ., με θέμα: "Θεσμός και Χάρισμα στην Εκκλησία".

Το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου κατά την πρώτη Συνεδρία Εισηγήσεις θα κάνουν: α) η κ. Δήμητρα Κούκουρα, Αναπ. Καθηγήτρια Θεολογίας Α.Π.Θ. με θέμα: "Γυναικεία θέματα και σύγχρονες προκλήσεις στην Ελλάδα και στην Εὐρώπη". β) η κ. Νίκη Παπαγεωργίου, Λέκτωρ Θεολογίας Α.Π.Θ. με θέμα: "Οι γυναίκες στην εκκλησιαστική διοίκηση. Δυνατότητα η προοπτική;" γ) η κ. Ελένη Κασσελούρη - Χατζηβασιλειάδη, Εκπαιδευτικός - Δρ Θεο-λογίας Α.Π.Θ., με θέμα: "Η θέση των γυναικών στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία", δ) η κ. Ζωή Τερλιμπάκου, Εκπαιδευτικός, υπ. Δρ Θεολογίας Α.Π.Θ., με θέμα: "Η γυναίκα στην πρωτοχριστιανική κοινότητα", ε) η κ. Αντωνία Κυριατζή, ΕΕΠ του Τμημ. Θεολογίας Α.Π.Θ., με θέμα: "Γυναίκες στην Εκκλησία της Θεσσαλονίκης".

Κατά τη δεύτερη Συνεδρία θα κάνουν εισηγήσεις οι: α) κ. Χριστίνα Βάγια, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, με θέμα: "Αποστολή και οργάνωση του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών της Εκκλησίας της Ελλάδος", β) κ. Αικατερίνη Ζορμπά, Εκπαιδευτικός, υπ. Δρ Θεολογίας, Συμπρόεδρος του Οικουμενικού Φόρουμ Χριστιανών Γυνναικών της Ευρώπης, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων, με θέμα: " Σύσταση και λειτουργία των Υπηρεσιών Γυναικείων Θεμάτων Ιερών Μητροπό-λεων της Εκκλησίας της Ελλάδος".
Το μεσημέρι τα μέλη του Συνεδρίου θα μεταβούν στην Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη, όπου μετά το γεύμα θα γίνουν συζητήσεις σε Ομάδες Εργασίας με θέμα: "Οργάνωση και λειτουργία του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Ιερών Μητροπόλεων. Ανταλλαγή απόψεων και πρώτα βήματα".

Κατά την τρίτη Συνεδρία θα πραγματοποιηθεί συνοπτική παρουσίαση πεπραγμένων της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων με Εισηγητή τον Αρχιμ. κ. Πλάτωνα Κρικρή, Δρα Θεολογίας Α.Π.Θ., Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων.
Τις εργασίες θα κλείσει με ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Εκ του Γραφείου Τυπου της Ιεράς Συνόδου.