ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Η τέταρτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
(9/10/2015).

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015, στην τέταρτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Νικολάου, ο οποίος απουσίασε αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Κεφαλληνίας. Επί συνόλου 79 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 66 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 9 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή και 3 άκυρες ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Αργυρός, ψήφους 66

2) Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Χαρτουλιάρης, ψήφους 22

3) Αρχιμανδρίτης κ. Ειρηναίος Καλογήρου, ψήφους 15

Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή και μία άκυρη ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Κεφαλληνίας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Αργυρός, με 69 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Χαρτουλιάρης, 6 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν και 4 λευκές ψήφοι.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Τρίκκης και Σταγών. Επί συνόλου 79 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 58 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 18 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή και 3 άκυρες ψήφοι. Η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων, έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Νάσης, ψήφους 49

2) Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου, ψήφους 45

3) Αρχιμανδρίτης κ. Ειρηναίος Καλογήρου, ψήφους 6

Επίσης ευρέθησαν 3 λευκές ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Νάσης, με 48 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου έλαβε 28 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ειρηναίος Καλογήρου, 1 ψήφο. Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή και 1 άκυρη ψήφοι.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ασχολήθηκε και με την ψήφιση Κανονισμών.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησαν τα Μικρά Μηνύματα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Οι χειροτονίες των Εψηφισμένων Μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής:

– Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

– Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου.


Η Επιτροπή Τύπου
της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.