ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάρτιο
(9/3/2009).

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2009, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που απασχολούν την ποιμαντική διακονία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην μεγάλη Ήπειρο της Αφρικής.
Μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Προέδρου στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ορίσθηκε η Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, από 27 έως 31 Μαρτίου 2009. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος και Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, καθώς και άλλα εκκλησιαστικά υπηρεσιακά πρόσωπα.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος επίσης ενημέρωσε τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Μητροπολίτες για τις επισκέψεις και συνεργασίες που είχε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών :
α. του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου. Υπήρξε συνεργασία για την προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων των σχετικών με την εύρυθμη λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως καθώς και για άλλα εκρεμμούντα υπηρεσιακά θέματα.
β. του Υπουργού Τουριστικής Αναπτύξεως κ. Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου. Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας της Εκκλησίας με την Πολιτεία για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Προσκηνυματικού Τουρισμού.
γ. του Υφυπουργού Εσωτερικών για θέματα Τύπου, κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα. Η επίσκεψη ήταν εθιμοτυπική και συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας της Εκκλησίας μας με τον χώρο αρμοδιότητας του κ. Υφυπουργού.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε την Αντιπροσωπεία, η οποία θα εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Ελλάδος στην Διορθόδοξη Διάσκεψη, στη Σόφια της Βουλγαρίας, αποτελούμενη από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανάσιο, Διευθυντή του Γραφείου της Εκκλησίας μας στις Βρυξέλλες, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Γρηγόριο Παπαθωμά, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ελλογιμώτατο κ. Γεώργιο Κρίππα, Συνταγματολόγο. Η Διορθόδοξη Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 12 Μαρτίου 2009, και θα εξετάσει την πρόσφατη απόφαση τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εκκλησιαστική περιουσία της Βουλγαρικής Εκκλησίας και τις επιπτώσεις για την κανονική υπόσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τον Συμπληρωματικό Προκαταρκτικό Πίνακα Κληρικών Υποψηφίων για την εγγραφή τους στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων.

Μετά από πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την διοργάνωση Μουσικολογικού Συνεδρίου υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας, με την συνεργασία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου