ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Συνέχιση των εργασιών Κ` Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως
(6/11/2008).

Συνεχίστηκαν 5η Νοεμβρίου, στο Προκόπι Ευβοίας, και ολοκληρώθηκαν, οι εργασίες της Κ' Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου με γενικό θέμα: «Προβλήματα γύρω από την δράση των αιρετικών (Ελευθερία και χρέος αυτοπεριφρουρήσεως)».

Ο πρώτος εισηγητής της ημέρας, Σεβασμιώτατος. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ανέπτυξε το θέμα: «Το χρέος της αυτοπεριφρουρήσεως και η κατάχρηση δικαιωμάτων». Ο εισηγητής, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε την σημασία της δικής μας πνευματικής κατάρτησης για την περιφρούρησή μας από την πλάνη και την αναγκαιότητα της αποφυγής καταχρήσεων στους τρόπους αντιμετώπισής της.

Ο δεύτερος εισηγητής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου, εισηγήθηκε το θέμα: «Το χρέος σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων». Ο εισηγητής ετόνισε την υποχρέωση κάθε Ορθοδόξου, κατά την προσπάθειά του περιφρούρισης της αληθείας, να σέβεται τα δικαιώματα και του αλλότριου προς την Ορθόδοξη πίστη.

Ο τρίτος εισηγητής, Οσιολογιώτατος Μοναχός π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, διαπραγματεύθηκε το θέμα: «Διανοητικός χειρισμός θυμάτων από σέκτες». Ο εισηγητής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο διανοητικός χειρισμός (πλύση εγκεφάλου), που εφαρμόζουν οι σέκτες, είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλουν ελεύθερους ανθρώπους σε εξαρτημένους υπηρέτες.

Κατά την απογευματινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε η τελευταία εισήγηση από τον από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Γεωργόπουλο, με θέμα: «Ο προσηλυτισμός και οι συνήθεις μεθοδεύσεις». Ο εισηγητής αναφέρθηκε με παραδείγματα στις προσηλυτιστικές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι διάφορες αιρετικές και παραθρησκευτικές ομάδες για να παραπλανήσουν τις Αρχές και το Ορθόδοξο πλήρωμα.

Κατά την απογευματινή συνεδρία, οι Εντεταλμένοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων εξέθεσαν την δραστηριότητά τους στις κατά τόπους Ι. Μητροπόλεις και τους προβληματισμούς τους, από την δραστηριότητα των νεοφανών αιρέσεων.

Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως ολοκληρώθηκαν με την σύνταξη, συζήτηση και έγκριση των Πορισμάτων και την διατύπωση προτάσεων.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου