ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ


Επιστολές της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Προς τον κ. Σταύρο Π.Ψυχάρη, Εκδότη – Γεν. Διευθυντή εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ»
(9/6/2005).

Προς
τον Αξιότιμο
κ. Σταύρο Π.Ψυχάρη
Εκδότη – Γεν. Διευθυντή εφημερίδας
«ΤΟ ΒΗΜΑ»


Αθήνα, 9 Ιουνίου 2005

Αξιότιμε κ. Ψυχάρη,

Διάβασα με προσοχή το δημοσιευθέν στό φύλλο της 4ης Ιουνίου της έγκριτης εφημερίδας σας ρεπορτάζ του συντάκτη σας κ. Β. Νέδου με τίτλο «Η “αυτοκάθαρση” μπορεί να περιμένει», το οποίο όχι μόνο δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, αλλά αυθαίρετα «χρεώνει» στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος προσεγγίσεις και διαθέσεις που δεν έχει και ρόλους που δεν παίζει. Ούτε τα πρόσθετα τριάντα μέτρα για την αυτοκάθαρση της Εκκλησίας που αποφάσισε τον περασμένο Φεβρουάριο το ανώτατο διοικητικό όργανό Της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, «μένουν “στον πάγο”» -αντιθέτως υλοποιούνται με τόλμη, συνέπεια και επιμονή –ούτε «σχεδόν όλες οι υποθέσεις που έχουν τεθεί ενώπιον της Ι.Σ. έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες» -αντιθέτως όλες εξετάζονται άμεσα και σε βάθος, με αίσθημα ευθύνης και τρόπο ακριβοδίκαιο, στο πλαίσιο των Ιερών Κανόνων και των νόμων της Πολιτείας που την διέπει, και αποδίδονται ευθύνες όπου δει με κανονικές και διαυγείς δημοκρατικές διαδικασίες –ούτε «διάχυτη είναι η διάθεση σε πολλούς Ιεράρχες όχι μόνο να μην ασχοληθούν με τις εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά και να κάνουν ορισμένες υποχωρήσεις σε πρόσωπα τα οποία είναι φιλικά προσκείμενα προς τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο» -αντιθέτως η μόνη διάθεση που υπάρχει στην Εκκλησία είναι να ολοκληρώσει, χωρίς συμβιβασμούς, το έργο της εξυγίανσής Της που οφείλει στην ίδια την κοινωνία, το σώμα των πιστών.

Προς την κατεύθυνση της πλήρους και ακριβούς ενημέρωσης του συντάκτη σας σημειώνουμε τα ακόλουθα σε σχέση με τα ζητήματα που θέτει:

1. Ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες ημέρες από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, Αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι τακτικές ένορκες ανακρίσεις που διέταξε η Δ.Ι.Σ. για την υπόθεση των καταγγελιών που διατύπωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Κωνσταντίνος κατά του οικειοθελώς ήδη παραιτηθέντος Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Θεοκλήτου, κατόπιν επιτακτικού αιτήματος του τελευταίου και προς μείζον όφελος της Εκκλησίας, καθώς οι γραπτές εξηγήσεις που είχε δώσει είχαν κριθεί επαρκείς από το Σώμα. Το πόρισμα του εκκλησιαστικού ανακριτή θα εισαχθεί πάραυτα στο Πρωτοβάθμιο δι’ Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο και θα συνέλθει σε Συνεδρία ως Δικαστικό Συμβούλιο για να κρίνει και αποφανθεί αιτιολογημένα επί της σχηματισθείσης κανονικής δικογραφίας.

Κατά τα λοιπά, οι εικασίες του συντάκτη σας περί «προώθησης» από μέρους του Αρχιεπισκόπου «της τοποθέτησης του κ. Θεοκλήτου ως ηγουμένου της ιστορικής Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Πεντέλη... και Γενικού Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου που εδρεύει στη Μονή» έχουν διαψευσθεί αρμοδίως από τη στιγμή που ως φήμες είδαν το φως της δημοσιότητας.

2. Μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε ο Αρχιεπίσκοπος για την υπόθεση που αφορά στον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Οικονόμου, καθώς και την υποβολή κυρίου και συμπληρωματικού πορίσματος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Κορωνείας κ. Παντελεήμονα, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κληρικός ουδεμία κανονική ευθύνη, υπέχει ως μη υποπέσας σε κάποιο κανονικό παράπτωμα, καθώς «εκ του συνόλου τρόπου ενεργείας του προκύπτει ότι ενήργησε άνευ ουδενός δόλου, μη φειδόμενος του ιδίου εαυτού, καθ’ υπερβολήν ζήλου κινούμενος, εξ αγάπης προς την Μητέρα Εκκλησία και ίνα μη τρωθή το κύρος Αυτής». Στον π. Επιφάνιο απευθύνθηκαν συστάσεις να αποβάλει τον υπερβάλλοντα ζήλο και να εγκολπωθεί «την κατά Θεόν περίσκεψιν».

3. Μετά την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διερεύνηση των στοιχείων της σχηματισθείσης από τον ορισθέντα εκκλησιαστικό ανακριτή Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασίλειο κανονικής δικογραφίας για τις υποθέσεις που αφορούν στον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο, το Πρωτοβάθμιο δι’ Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο συνήλθε σε Συνεδρία την 3η και 4η Ιουνίου ως Δικαστικό Συμβούλιο, ομοφώνως έκρινε ότι τα κατατεθέντα από τους κατηγόρους στοιχεία είναι αντιφατικά και δεν επιστηρίζονται από άλλες μαρτυρικές καταθέσεις. Αποφάσισε δε ότι δεν είναι δυνατόν, υπό τα δεδομένα αυτά, να στοιχειοθετηθεί και να θεμελιωθεί κατά τους Θείους και Ιερούς Κανόνες και τους ισχύοντες νόμους του Κράτους με αναμφισβήτητη αποδεικτική δύναμη, ως απαιτείται σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση, ενοχή του κατηγορηθέντος Μητροπολίτη. Ως εκ τούτου ανέστειλε κάθε κατ’ αυτού καταδίωξη και έθεσε τον δικαστικό φάκελλο στο αρχείο, εκδίδοντας το υπ’ αριθμ. 3/2005 απαλλακτικό βούλευμά του.

4. Η Δ.Ι.Σ. με την από 04.02.2005 απόφασή της, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. της 08.02.2005, έθεσε, κατόπιν προφορικής ακρόασής του, τον Σεβ. Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα στη διάθεση της Εκκλησίας για έξι μήνες για τα όσα κατ’ αυτού καταγγέλθηκαν, ορίζοντας Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο. Μετά την πάροδο του εξαμήνου, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 34 του Ν.590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», η Δ.Ι.Σ. μπορεί να αποφασίσει την οριστική απομάκρυνση του κ. Παντελέημονα από τον Μητροπολιτικό Θρόνο.

Επιπρόσθετα, η Δ.Ι.Σ. διέταξε τακτικές ένορκες ανακρίσεις για την υπόθεση των όσων παρουσιάσθηκαν από Μ.Μ.Ε. για συμμετοχή του κ. Παντελεήμονος σε υπεράκτιες εταιρείες και για τα αναφερόμενα στο κατ’ αυτού εκδοθέν υπ’ αριθμ. 564/2005 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, κρίνοντας τις σχετικές γραπτές και προφορικές εξηγήσεις που κατέθεσε ενώπιόν της ανεπαρκείς.

Ο ορισθείς εκκλησιαστικός ανακριτής Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ επιλαμβάνεται ήδη των ανακρίσεων, μετά την απόρριψη από την Δ.Ι.Σ. την 1η Ιουνίου της από 16.05.2005 αίτησης του Σεβ. Μητροπολίτη Αττικής περί εξαιρέσεως αυτού.

5. Η Δ.Ι.Σ. υποχρέωσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα, στην κανονική δικαιοδοσία του οποίου ανήκε ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, να τον θέσει σε αργία και να ασκήσει δίωξη σε βάρος του. Τη διενέργεια των κανονικών ανακρίσεων κατά του ανωτέρω έχει αναλάβει, καθώς πρόκειται για κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, ο Τοποτηρητής της Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. Έχει δε ζητηθεί από τον κ. Νικόλαο, με την από 01.03.2005 σχετική Συνοδική απόφαση, η επίσπευσή τους και από πουθενά δεν προκύπτει, όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης σας, ότι «το θέμα έχει πάει προς το παρόν ΄΄στο αρχείο΄΄». Το αντίθετο μάλιστα. Αξίζει πάντως να διευκρινισθεί ότι την πειθαρχική δίωξη επί παραπτωμάτων ιερέων έχει, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και το νόμο, ο επιχώριος Μητροπολίτης και όχι η Δ.Ι.Σ.

6. Τις κανονικές ανακρίσεις κατά του Ιερομονάχου Νικόδημου Φαρμάκη διενεργεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος, καθώς πρόκειται για κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως αυτού, κατόπιν της από 03.03.2005 σχετικής Συνοδικής απόφασης. Σε βάρος του ανωτέρω Ιερομονάχου ο κ. Καλλίνικος έχει επιβάλει από τις 11.02.2005 την αφαίρεση του οφφικίου του Αρχιμανδρίτη, πεντάμηνη αργία από κάθε ιεροπραξία, πεντάμηνο περιορισμό στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής και άμεση επιστροφή του όπλου που κατείχε και της σχετικής αδείας, η οποία και έγινε στην αρμόδια υπηρεσία του Α.Τ. Καπανδριτίου.

7. Το Πρωτοβάθμιο δια Πρεσβυτέρους, Διακόνους και Μοναχούς Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνήλθε σε Συνεδρία την 12η Μαΐου, εκδίκασε την κανονική υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κουλουσούσα και επέβαλε σε αυτόν με την υπ’ αριθμ. 17/2005 απόφασή του την ποινή της καθαιρέσεως εκ του υψηλού της ιεροσύνης υπουργήματος και την επαναφορά του στην τάξη των λαϊκών.

8. Η Δ.Ι.Σ., αφού έλαβε γνώση α) του ζητηθέντος και ληφθέντος υπ’ αριθμ. 42/2005 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Ναυπλίου για πράξεις οικονομικού περιεχομένου του Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παντελεήμονα, β) της καταγγελίας προς αυτήν δημοσιογράφου για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του και γ) των γραπτών εξηγήσεων που απέστειλε προς αυτήν ο κ. Παντελήμονας επί των εις βάρος του καταγγελιών, αποφάσισε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ηλικία του Μητροπολίτη (85 ετών) και το επισφαλές της υγείας του, να αναμείνει την εξέλιξη της υπόθεσής του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου, ενώπιον του οποίου έχει δια του ανωτέρω βουλεύματος παραπεμφθεί, πριν ενεργοποιήσει κάθε άλλη εκκλησιαστική διαδικασία.

9. Ο εκκλησιαστικός οικονομικός έλεγχος, που είχε διαταχθεί από την Δ.Ι.Σ. να διενεργηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, κατόπιν εγγράφου αιτήματος προς τούτο του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Σπυρίδωνος εξ αφορμής σχετικών δημοσιευμάτων του Τύπου, αναστέλλεται μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών που επιλαμβάνονται ήδη του έργου τους, καθώς διαβιβάσθηκε εισαγγελική παραγγελία στην Επιθέωρηση του Υπουργείου για έλεγχο στην εν λόγω Ιερά Μητρόπολη.

10. Η Δ.Ι.Σ., αφού έλαβε γνώση των γραπτών εξηγήσεων που απέστειλε προς αυτήν ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος επί των εις βάρος του καταγγελιών, αποφάσισε όσον μεν αφορά στα καταγγελθέντα περί οικονομικών ατασθαλιών να αναμείνει το πόρισμα του Σ.Δ.Ο.Ε. που διενεργεί οικονομικό έλεγχο στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, όσον δε αφορά στα καταγγελθέντα περί παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας με την ανάθεση από μέρους του σε κληρικούς της περιφέρειάς του χειρωνακτικών και άλλων εργασιών και δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται με τα καθαρώς εφημεριακά και πνευματικά τους καθήκοντα να του απευθύνει αυστηρές συστάσεις ώστε να ισχύσουν στην Ιερά Μητρόπολή του, αναφορικά με τα ανωτέρω θέματα, όσα ισχύουν και σε όλες τις άλλες Μητροπόλεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες εκκλησιαστικές διατάξεις και τους νόμους της Πολιτείας.

Κατά τα λοιπά:

- Η Δ.Ι.Σ., αφού έλαβε γνώση α) δημοσιεύματος εφημερίδας αναφορικά με τον Σεβ. Μητροπολίτη Τριφυλίας κ. Στέφανο, β) των σχετικών γραπτών και προφορικών εξηγήσεων που απέστειλε προς αυτήν και έδωσε ενώπιον αυτής ο κ. Στέφανος και γ) της υποβολής από μέρους του κ. Στεφάνου την 15.02.2005 ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, δια του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας, μηνύσεως κατά της εφημερίδας για συκοφαντική δυσφήμηση, αποφάσισε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ηλικία του Μητροπολίτη (91 ετών) να αναμείνει την εξέλιξη της μηνύσεως στα ποινικά δικαστήρια, πριν ενεργοποιήσει κάθε άλλη εκκλησιαστική διαδικασία.

- Η Δ.Ι.Σ., αφού έλαβε γνώση των εξηγήσεων που έδωσε ενώπιόν της ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Διονύσιος αναφορικά με τα όσα παρουσιάσθηκαν από Μ.Μ.Ε. για την ύπαρξη λογαριασμών του σε τράπεζα των Η.Π.Α., έκρινε ικανοποιητικές τόσο αυτές, όσο και τις σχετικές ενέργειές του για το όλο θέμα (αποστολή εγγράφου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δια του οποίου τον εξουσιοδοτεί να ελέγξει την ύπαρξη λογαριασμών του σε τράπεζες των Η.Π.Α. και κατάθεση αγωγής και μηνύσεως κατά των συκοφαντών του).

- Η Δ.Ι.Σ., αφού έλαβε γνώση των γραπτών εξηγήσεων που απέστειλε προς αυτήν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος για την καταφρονητική τοποθέτησή του έναντι της Ιεραρχίας και των αποφάσεών της με δημόσια δήλωσή του στό προαύλιο του Συνοδικού Μεγάρου στις 18.02.2005 και για την καταγγελία εναντίον του δημοσιογράφου για συκοφαντική του δυσφήμηση και εξύβριση, αποφάσισε να θεωρήσει, κατ’ οικονομία και επιείκια, επαρκείς αυτές για την πρώτη κατηγορία και να συστήσει στον κ. Χρυσόστομο να είναι φειδωλός και προσεκτικός στις δηλώσεις του, όσον αφορά στο Ιερό Σώμα της Ιεραρχίας και το πρόσωπο του Μακαριωτάτου και Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, και να αναμείνει, όσον αφορά στην εναντίον του καταγγελία, την εξέλιξη της αγωγής που κατέθεσε κατά του δημοσιογράφου ο κ. Χρυσόστομος στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, πριν ενεργοποιήσει κάθε άλλη εκκλησιαστική διαδικασία.

- Η Δ.Ι.Σ., αφού έλαβε γνώση των γραπτών εξηγήσεων που υπέβαλε προς αυτήν ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Νικηφόρος επί των εις βάρος του καταγγελιών, έκρινε αυτές ανεπαρκείς και αποφάσισε τη διεξαγωγή τακτικών ένορκων ανακρίσεων, ορίζοντας ανακριτή τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημο. Οι ανακρίσεις συνεχίζονται.

- Το Πρωτοβάθμιο δια Πρεσβυτέρους, Διακόνους και Μοναχούς Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει εκδικάσει από την αρχή του έτους κανονικές υποθέσεις κληρικών, οι οποίοι με τις συμπεριφορές τους προκάλεσαν βαρύτατο σκανδαλισμό των πιστών, και έχει επιβάλει σε αυτούς την ποινή της καθαιρέσεως εκ του υψηλού της ιεροσύνης υπουργήματος και την επαναφορά τους στην τάξη των λαϊκών.

- Ουδείς δικαστικός φάκελος κατά Αρχιερέων και ιερέων εκκρεμεί στις υπηρεσίες της Δ.Ι.Σ., ενώ κάθε υπεύθυνη και ενυπόγραφη καταγγελία κατά Αρχιερέων και ιερέων που συνοδεύεται από νόμιμα αποδεικτικά στοιχεία είτε εξετάζεται αμέσως από την από 07.02.2005 ορισθείσα τριμελή εκ Συνοδικών Ιεραρχών Επιτροπή, είτε παραπέμπεται κατά νόμον από αυτήν στους οικείους Ιεράρχες.

Επιπλέον υπογραμμίζουμε τα ακόλουθα:

1. Η Δ.Ι.Σ. έχει ζητήσει με το από 24.02.2005 έγγραφό της προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου, το οποίο απέστειλε και στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιο Παπαληγούρα, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 19ης Φεβρουαρίου 2005, την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη συγκρότηση Ανωτάτου Συμβουλίου Ελέγχου παρά τη Ιερά Συνόδω, αποτελουμένου εκ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος ως Προέδρου και εξ ενός Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενός Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ενός Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ενός Αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως μελών με ενιαύσια θητεία, το οποίο θα επιλαμβάνεται καταγγελιών υποβληθεισών υπό οιουδήποτε τρίτου κατά Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα εισηγείται αναλόγως στην Ιερά Σύνοδο, προκειμένου να κινηθεί η κατ’άρθρον 143 του Ν. 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών Διαδικασίας» διαδικασία.

2. Η Δ.Ι.Σ. έχει αποστείλει σχετική Εγκύκλιο προς τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες με την οποία ζητεί την άμεση εφαρμογή των όσων μέτρων αποφάσισε η Ι.Σ.Ι. για τα οποία δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η μη αποδοχή από ουδένα Επαρχιούχο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος φιλοδωρημάτων («τυχηρών») για οιανδήποτε ιεροπραξία (το οποίο ήδη εφαρμόζεται απαρεγκλίτως), η απλότητα στην αρχιερατική και ιερατική αμφίεση και η αποφυγή των πολυτελών και προκαλούντων το δημόσιο αίσθημα ιερών αμφίων (το οποίο επίσης εφαρμόζεται) και η σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου 5 Γερόντων Κληρικών παρά τω Μητροπολίτη, τους οποίους εκλέγουν οι Εφημέριοι κάθε Ιεράς Μητροπόλεως ανά τριετία (το οποίο επίσης εφαρμόζεται).

3. Η Δ.Ι.Σ. έχει ζητήσει με το από 24.02.2005 έγγραφό της προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων της Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος της 19ης Φεβρουαρίου 2005, την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, μεταξύ άλλων,: α) για την υποχρέωση υποβολής από 1ης Ιανουαρίου 2006 από τους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος δήλωσης «πόθεν έσχες», β) για την υποχρέωση υποβολής στη Δ.Ι.Σ. από 1ης Ιανουαρίου 2006 από τους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους Διευθυντές των κάθε φύσης εκκλησιαστικων οργανισμών, τους Προϊσταμένους των εκκλησιαστικών εν γένει υπηρεσιών, που έχουν ως αντικείμενο τη διαχείριση εκκλησιαστικής περιουσίας, και τους λογιστές εκκλησιαστικών διαχειρίσεων αντιγράφου της φορολογικής δήλωσής τους και του ειδικού εντύπου Ε9 και γ) για την υποχρέωση εμφάνισης προς στράτευση κληρικών και μοναχών οι στρατολογικές κλάσεις των οποίων θα κληθούν υπό τα όπλα από 1ης Ιανουαρίου 2006. Επιπρόσθετα για το τελευταίο θέμα η Δ.Ι.Σ. ζήτησε με το από 16.05.2005 έγγραφό της προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο την κατάργηση του εδαφίου γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του Ν. 1763/1988 που προβλέπει την απαλλαγή από την υποχρέωση στράτευσης των στρατευσίμων «που είναι θρησκευτικοί λειτουργοί, μοναχοί ή δόκιμοι μοναχοί γνωστής θρησκείας, εφόσον το επιθυμούν». Το εν λόγω θέμα ρυθμίζεται σε σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει ήδη εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Κατά τα λοιπά:

- Κατόπιν σχετικού αιτήματος της Δ.Ι.Σ. η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου έλαβε απόφαση για τη σύσταση υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου επταμελούς Επιτροπής για τη σύνταξη νομοσχεδίου περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων, το οποίο, μετά την ψήφισή του από την Βουλή ως Κώδικα, θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο προβληματικό νομικό καθεστώς. Η Δ.Ι.Σ. όρισε τους κ.κ. Σπυρίδωνα Τρωϊάνο, Καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών και Αναστάσιο Μαρίνο, Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως μέλη.

- Η Δ.Ι.Σ. ζήτησε με το από 08.03.2005 έγγραφό της προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη, σε εκτέλεση σχετικής αποφάσεως της Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος της 19ης Φεβρουαρίου 2005, τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου από Επιθεωρητές Δημοσίων Διαχειρίσεων στις Ιερές Μητροπόλεις και τις Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος και ήδη έχει αρχίσει.

Συνεπώς το εάν η Εκκλησία εφαρμόζει ή όχι μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης στους κόλπους Της και επιτελεί ή όχι το έργο της αυτοκάθαρσής Της με βαθιά συναίσθηση της ευθύνης Της απέναντι στον Θεό και την κοινωνία τίθεται στην κρίση του οιουδήποτε καλόπιστου προσώπου.


Φιλικά,


Χάρης Κονιδάρης

Διευθυντής Γραφείου Τύπου

της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος