ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Φεβρουάριο
(28/2/2008).

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 28.2.2008, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Φεβρουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Στην αρχή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με την ευκαιρία της πρώτης Συνεδρίας του Σώματος μετά την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών, απηύθυνε χαιρετισμό προς τα Μέλη της Δ.Ι.Σ., ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών αυτής σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας και τόνισε τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία των Συνεδριάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπως είναι η Συνοδικότητα, η ελεύθερη έκφραση των απόψεων των Μελών, η οποία βεβαίως πρέπει να διατυπώνεται με υπευθυνότητα και τεκμηρίωση.

Κατόπιν, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων, αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, ο οποίος συνεχάρη τον Μακαριώτατο Πρόεδρο για την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος και Προέδρου των δύο Σωμάτων της Ι.Σ.Ι. και της Δ.Ι.Σ., τον ευχαρίστησε δι’ όσα εποικοδομητικά είπε, και τον διαβεβαίωσε για την επιθυμία όλων των Μελών της Ιεράς Συνόδου να εργασθούν με πνεύμα ομόνοιας και αγάπης για την καλύτερη αντιμετώπιση των Εκκλησιαστικών θεμάτων.

Β. Πρό Ημερησίας Διατάξεως η Δ.Ι.Σ. συνεζήτησε το επίκαιρο και εναγώνιο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και κατόπιν τοποθετήσεως τόσο του Μακαριωτάτου Προέδρου, όσο και των Σεβασμιωτάτων Μελών της Δ.Ι.Σ., εξεδόθη σχετικό Ανακοινωθέν.

Γ. Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Δ. Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε:
- Την κατάρτιση του συμπληρωματικού προκαταρκτικού καταλόγου των προταθέντων προς Αρχιερατεία Κληρικών.

- Την διοργάνωση του εορτασμού της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής» από 16 έως 22 Μαρτίου 2008, για την προβολή και την ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου, κατόπιν προτάσεως της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

- Τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2008. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 834 και το ποσό ανέρχεται στα 184.820,00 ₠.

- Την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας για την συμμετοχή της Εκκλησίας στο Πρόγραμμα «οικολογικής κινητοποιήσεως» για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

- Την πρόταση της ως άνω Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για την δημιουργία συνοπτικού Corpus της σύγχρονης οικολογικής θεολογίας και την ευρεία δημοσιοποίησή του.

- Την πρόταση της Συνοδικής Υποεπιτροπής επί της εκδόσεως των Διπτύχων για την αφιέρωση των "Διπτύχων" του έτους 2009 στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο.

Ε. Η Δ.Ι.Σ. έκανε αποδεκτή:

- Την υποβληθείσα παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου από την Προεδρία της Διοικούσης Επιτροπής της Ε.Κ.Υ.Ο.. Η Δ.Ι.Σ. ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ως σήμερα πολυετή προσφορά του και τον συνεχάρη για το επιτελεσθέν έργο. Η Δ.ΙΣ. ομοφώνως ανέθεσε την Προεδρία της Διοικούσης Επιτροπής της Ε.Κ.Υ.Ο. στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο.

- Την υποβληθείσα παραίτηση του κ. Κωνσταντίνου Πυλαρινού από την Γενική Διεύθυνση της Ε.Κ.Υ.Ο.. Η Δ.Ι.Σ. εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον κ. Πυλαρινό για την ως σήμερα προσφορά του.

ΣΤ. Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε:

- Από τις πορισματικές εκθέσεις της Διευθύνσεως της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως για τους υπ' αυτής διενεργηθέντες ελέγχους στις κάτωθι Ιερές Μητροπόλεις: α) Δημητριάδος και Αλμυρού, β) Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, γ) Ελασσώνος, δ) Λαρίσης και Τυρνάβου, ε) Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και στ) Παραμυθίας, Φιλιατών, και Γηρομερίου.

- Από την έκθεση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μεταναστών, Προσφύγων και Παλιννοστούντων σχετικά με τις ενοριακές συναντήσεις μεταξύ Ορθοδόξων και Μουσουλμάνων και την σχετική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκαν, και ενέκρινε τις προτάσεις της Επιτροπής για την ενημέρωση των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ζ. Η Δ.Ι.Σ. διόρισε:

- Τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Οικονομικής Διαχειρίσεως υπέρ των Πυροπλήκτων Πελοποννήσου.

- Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων.

Η. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου