ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Εξελέγη ο 20ος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
(7/2/2008).

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008, σε Έκτακτη Συνεδρία, μετά την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου.

Το πρωί τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο νεώτερος κατά την τάξη Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ακολούθως οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, παρόντος του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, προέβησαν στην διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου. Η διαδικασία αυτή καθορίζεται από τα άρθρα 12 – 16 του Νόμου 590/1977 περί του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Της Συνόδου της Ιεραρχίας προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ. Ήσαν παρόντες συνολικά 74 Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς. Απουσίαζαν δικαιολογημένα οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαγκαδά κ. Σπυρίδων, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Απόστολος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνός και Γυθείου και Οιτύλου κ. Χρυσόστομος. Η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε τελικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμο ως τον 20ο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος με ψήφους 45. Έλαβαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος ψήφους 27 και ευρέθηκαν και 2 ψήφοι λευκές.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου ε. ε. στις 11 το πρωί στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών. Την επόμενη, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, ο Μακαριώτατος θα λειτουργήσει στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών μαζί με τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου