ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Δεκέμβριο
(11/12/2007).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 11.12.2007, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Ἡ Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Β. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε ἀπό έγγραφο της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως για τις πορισματικές εκθέσεις των υπ' αυτής διενεργηθέντων οικονομικών ελέγχων στις Ιερές Μητροπόλεις: α) Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, β) Μηθύμνης και γ) Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. Οι ως άνω έλεγχοι έδειξαν ότι οι οικονομικές διαχειρίσεις στις προαναφερθείσες Ιερές Μητροπόλεις διεξήχθησαν κανονικά και σύννομα υπό την ευθύνη των οικείων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.

Γ. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενέκρινε τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2007. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 889 και το ποσό ανέρχεται στα 197.928,00 ₠.

Δ. Ἡ Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:
- Νά αποσταλεί Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το οποίο να γνωρίζεται σε αυτές, ότι στα πλαίσια της αναπτύξεως του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας μας, μπορούν να συνεργαστούν με τη Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, για την εξεύρεση των νομικών πλαισίων, του σχεδιασμού, της ανεγέρσεως, της χρηματοδοτήσεως και της λειτουργίας, όπου είναι δυνατόν, τριών τύπων ιδρυμάτων: α) για παιδιά με νοητική στέρηση, β) για κατάκοιτους γέροντες και γ) για την απεξάρτηση ατόμων από εξαρτησιογόνες ουσίες.

- Νά επιχορηγηθούν οι πυρόπληκτες Ιερές Μητροπόλεις με το ποσό των 550.000,00 ₠, κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής Διαχειρίσεως του Ειδικού Λογαριασμού της Εκκλησίας της Ελλάδος υπέρ των Πυροπλήκτων.

- Κατόπιν σχετικών εγγράφων η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ησχολήθη με τα ζητήματα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και απεφάσισε ομοφώνως ότι εμμένει εις τις προγενέστερες αποφάσεις Αυτής.

- Κατόπιν σχετικού αιτήματος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως υποστηρίξει το αίτημα του Μ.Κ.Ο. «Προσβάσιμες Περιηγήσεις» προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε όλους τους πολιτιστικούς και τουριστικούς χώρους, για να εξυπηρετούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.).

- H Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε πρόταση του Ειδικού Κέντρου Βιβλίου να αποστέλλονται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Αποστολική Διακονία όλες οι νέες εκδόσεις, για την ενημέρωση του κοινού.

- H αυριανή Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα αρχίσει την 10.30 λόγω της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου