ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Συνεχίζεται επιτυχώς η ΙΘ` Πανορθοδόξη Συνδιασκέψη
(31/10/2007).

Συνεχίστηκαν χθες, 3Οη Οκτωβρίου, στο Προκόπι Ευβοίας, οι εργασίες της ΙΘ' Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου. Παρέστησαν, επίσης, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Eιρηναίoς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

Ο πρώτος εισηγητής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, ανέπτυξε το θέμα: «Θεώρηση του Εσωτερισμού εξ απόψεως Ορθοδόξου». Ο εισηγητής, μεταξύ των άλλων τόνισε ότι οι αιτίες που οδηγούν στον Εσωτερισμό είναι: α) Ο ξεπεσμός της ζωντανής, πίστης με μια νεκρή «ομολογιακή γλώσσα, και β) Η υπερβολική πίστη στην πρόοδο της Επιστήμης και της Τεχνική. Η διαπίστωση αυτή καλεί την πoιμαντική μας συνείδηση «σε συνεχή επαγρύπνηση, γιατί και στη χώρα μας λειτουργούν διάφορα "μαγαζιά" του εσωτερισμoύ, με κατά κανόνα χριστιανικές και μάλιστα ορθόδοξες ταμπέλες και προσωπεία γνησιότητας, που ασκούν σε μας γοητεία». Όμως, κατέληξε, «Το Ευαγγέλιο είναι η εν Χριστώ σωτηρία. Η όποια απομάκρυνση από τον Χριστό, είναι αποστασία και τελεία αθεία».

Ο δεύτερος εισηγητής, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Γεωργόπουλος, ανέπτυξε το θέμα: "Ιστορία του Εσωτερισμού στην Ελλάδα». Ο εισηγητής επισήμανε ότι η πρώτη παρουσία του Εσωτερισμού, μέσω διαφόρων κινήσεων, έγινε ήδη στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξέλιξη του Εσωτερισμού στην Ελλάδα ως σήμερα σε μια ποικιλία εκδηλώσεών του, όπως ομάδες, έντυπα κ.λπ.

Ο τρίτος εισηγητής, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνστα-ντίνος Στρατηγόπουλος στην εισήγησή του με θέμα: «Στοιχεία εσωτερισμού στον διαλογισμό, το Reiki και το Τai chi», ανέπτυξε -και με εποπτικό τρόπο- τα στοιχεία του Εσωτερισμού, που συναντώνται στις πρακτικές του διαλογισμού, της κινέζικης ιατρικής, του Reiki και του Tai chi.

Ο τέταρτος εισηγητής, Οσιολογ. Μοναχός κ. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, στην εισήγησή του με θέμα: «Εσωτερισμός και Νεοωριγενισμός τότε και σήμερα», διερεύνησε την σχέση και τις συγγένειες παλαιότερου και σύγχρονου Εσωτερισμού με τις πλάνες του Ωριγενισμού και του Νεοωρι-γενισμού, που καταδικάστηκαν από την Ε Οικουμενική Σύνοδο, και είναι ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη Πίστη.

Κατά την απογευματινή συνεδρία, ο εισηγητής Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αντώνιος Πινακούλας, ανέπτυξε το θέμα: «Ο εσωτερισμός στον Νεοπλατωνισμό», αναφέρθηκε στον Ερμητισμό και έκανε διάκριση μεταξύ της μηχανικής αναζήτησης του Θεού, μέσώ της μαγείας, και της ουσιαστικής και αληθινής αναζήτησής Του, που είναι η πίστη στον Ιησού Χριστό και στη Σταύρωσή Του.

Τελευταίος εισηγητής της ημέρας ήταν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ευάγγελος Γκανάς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο εσωτερισμός στον Καρλ Γιούνγκ». Ο εισηγητής τόνισε ότι η πορεία του ανθρώπου προς την εξατoμίκευση, όπως την διατύπωσε ο κ. Γιούνγκ, δεν είναι παρά μία νέα εμφάνιση της παλαιάς ιδέας του Γνωστικισμού, περί ολοκλήρωσης του ανθρώπου μέσώ της ένωσης των αντιθέτων.

Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως θα συνεχιστούν και σήμερα με άλλες εισηγήσεις, την έκθεση, εκ μέρους των Εντεταλμένων, του έργου τους στις κατά τόπους Μητροπόλεις και την επεξεργασία των Πορισμάτων της Συνδιάσκεψης.





Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου