ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Ο Αρχιεπίσκοπος επέστρεψε στην Αθήνα
(26/10/2007).

Αφίχθη σήμερα 26 Οκτωβρίου 2007 και ώρα 2μ.μ .στο Αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", επιστρέφοντας από το Μαιάμι των ΗΠΑ, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο, τον Αιδεσιμολογιώτο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Θωμά Συνοδινό, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τον Ιερολογιώτατο Διάκονο κ. Άνθιμο Ρεγγίδη, καθώς και από τους θεράποντες ιατρούς του κ. Διονύσιο Βώρο, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής και τον κ. Σεραφείμ Νανά, Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Περιστερίου κ. Χρυστόστομος, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος, Νικαίας κ. Αλέξιος, Γυθείου κ. Χρυσόστομος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωρόθεος, Νέας Σμύρνης κ.Συμεών, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Πατρών κ. Χρυστόστομος, Αχελώου κ. Ευθύμιος. Επίσης, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Νεοχωρίου κ. Παύλος, Μαραθώνος κ. Μελίτων, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, καθώς και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Μησιακούλης, Διευθυντές Εκκλησιαστικών Οργανισμών, κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των ομόρων Μητροπόλεων και εκκλησιαστικοί υπάλληλοι.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Παρέστησαν δε και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης. Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων εξεπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κ. Αναστάσιος Νεράντζης. Την Αξιωματική Αντιπολίτευση εκπροσώπησαν ο
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Ιωάννης Ραγκούσης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Ελληνικό λαό και την Ελληνική Πολιτεία για την συμπαράστασή τους καθ΄ όλη την διάρκεια της δοκιμασίας που υφίσταται εξαιτίας του προβλήματος της υγείας του και δήλωσε προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ: "Επιστρέφω στην Ιθάκη μου. Αισθάνομαι πολύ ευτυχής γιατί ξαναβρίσκομαι ανάμεσά σας. Κοντά στο λαό που τόσο με αγάπησε και που τόσο τον έχω αγαπήσει. Έρχομαι βέβαια, για να συνεχίσω εδώ στην πατρίδα την θεραπεία που μου υπέδειξαν οι γιατροί και με τη βοήθειά του Θεού και την ομάδα ιατρών η οποία θα επιβλέπει, θα αρχίσουμε από τη Δευτέρα την πρώτη φάση της θεραπευτικής αγωγής".
Ο Μακαριώτατος τόνισε πως με τη βοήθεια του Θεού επιστρέφει στην άσκηση των καθηκόντων του σε θέματα Διοίκησης της Εκκλησίας, ακολουθώντας ωστόσο και τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών του. Όπως είπε , "αναλαμβάνω την άσκηση των καθηκόντων μου, τα οποία έχουν διακοπεί εδώ και δύο μήνες. Θέλω να πιστεύω, με την συμπαράσταση όλων σας, ότι ο Θεός θα δώσει το καλύτερο. Το ελπίζω και το εύχομαι".

Ο Μακαριώτατος, αναχώρησε για την κατοικία του όπου εκεί έγινε δεκτός από κληρικούς και λαϊκούς με αισθήματα αγάπης και σεβασμού. Απευθυνόμενος στα Μέσα Ενημέρωσης δήλωσε: "Είναι πολύ συγκινητική η ημέρα αυτή, που επιστρέφω στην πατρίδα για να συνεχίσω τον αγώνα τον οποίον έχω αρχίσει. Σε αυτό τον αγώνα μου συμπαρίσταται όλος ο Ελληνισμός, όλη η Εκκλησία, οι άνθρωποι που αγαπούν τον Αρχιεπίσκοπο και σας ευχαριστώ όλους εσάς γι' αυτά τα αισθήματά σας , απέναντι μου. Είναι αισθήματα τα οποία με ενισχύουν με παρηγορούν και μου δίνουν ελπίδα και κουράγιο για να συνεχίσω έναν αγώνα, ο οποίος είναι πάρα πολύ δύσκολος. Ελπίζω όμως ότι θα τον κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα. Με αυτή την προοπτική επανέρχομαι στο σπίτι μου, για να βρίσκομαι κοντά στους δικούς μου, σε περιβάλλον οικογενειακό, πίσω στην πατρίδα".

Ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε εκ νέου όλο τον Ελληνικό λαό, την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Ιερό Κλήρο για τον συγκινητικό ενδιαφέρον και τις προσευχές τους για την ενδυνάμωσή του στον αγώνα για τη αντιμετώπιση του προβλήματος της υγείας του, καθώς και την Ελληνική Πολιτεία η οποία εξασφάλισε όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την παροχή της απαιτούμενης θεραπείας στο Εξωτερικό. Ο Μακαριώτατος δοξάζοντας τον Θεό που τον αξίωσε να επιστρέψει στην πατρίδα ευχήθηκε σε όλους "Να έχουν την ευλογία του Θεού".


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ