ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πρώτη Συνεδρία της Ι.Σ.Ι. - Οκτώβριος 2007
(9/10/2007).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2007, σε πρώτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου απουσιάζοντος, προεδρεύοντος δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πολυανής και Κιλκισίου κ. Αποστόλου, Λευκάδος κ. Νικηφόρου, Παροναξίας κ. Αμβροσίου, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Γλυφάδας κ. Παύλου και Κορίνθου κ. Διονυσίου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο και Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Σπυρίδων ως Προεδρεύων του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, ανεφέρθη στα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως και ευχήθηκε ευόδωση στις εργασίες της Σεπτής Ιεραρχίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και επεσήμανε τον σεβασμό όλων στο Συνοδικό Θεσμό της Εκκλησίας.

Αμφότεροι ανεφέρθησαν με έμφαση στο πρόβλημα της υγείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και διετύπωσαν άμεσα τις ευχές όλων για την αποκατάσταση της υγείας του Μακαριωτάτου Προέδρου και την σύντομη επιστροφή του στην Ελλάδα.

Προ της Ημερησίας Διατάξεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, αφού έλαβε το λόγο, αναφέρθηκε στο θέμα της ασθενείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και πρότεινε όπως απευθυνθεί στον Μακαριώτατο Επιστολή της Συνεδριαζούσης Ι.Σ.Ι. προς έκφραση των αισθημάτων συμπαραστάσεως και συμπαθείας του Σώματος προς Αυτόν, καθώς και των ενθέρμων ευχών και προσευχών προς τον Άγιο Θεό για την αποκατάσταση της υγείας Του. Ωσαύτως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος πρότεινε την αναβολή των εργασιών της Ι.Σ.Ι., σε ένδειξη συμπαραστάσεως στον ασθενούντα Αρχιεπίσκοπο.

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση περί του θέματος της υγείας του Μακαριωτάτου, με θερμές ευχές για τον ασθενούντα Αρχιεπίσκοπο, αλλά και για το ενδεχόμενο αναβολής των εργασιών της Ι.Σ.Ι.. Επί του θέματος αυτού ομίλησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Ηλείας κ. Γερμανός, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Θηβών κ. Ιερώνυμος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Σταγών κ. Σεραφείμ, Φιλίππων κ. Προκόπιος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Μετά από τις γενόμενες συζητήσεις, αποφασίσθηκε ομόφωνα:

1. Νά συνταχθεί και να αποσταλεί επιστολή συμπαραστάσεως και ευχών της Ι.Σ.Ι. προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο.

2. Τήν επιστολή να παραδώσουν στον Μακαριώτατο δύο Σεβασμιώτατοι Ιεράρχαι εκ μέρους της Ι.Σ.Ι., μεταβαίνοντες στο Μαϊάμι των Η.Π.Α..
3. Νά διεξαχθούν κανονικώς οι εργασίες της Ιεραρχίας, αλλά να αλλάξει η σειρά παρουσιάσεως των Εισηγήσεων, με πιθανότητα όμως να περιοριστεί ο αριθμός των ημερών Συνεδριάσεών Της.

Εν συνεχεία, η Ι.Σ.Ι. προσήλθε στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, όπου ετελέσθη Δέηση υπέρ της υγείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Ακολούθως, επαναληφθείσης της Συνεδρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός παρουσίασε την Εισήγησή του με θέμα: «Οικογένεια. Θεσμός υπό κρίσιν;». Ἐ¬πη¬κο¬λού¬θη¬σε συζήτηση.

Μετά ταύτα, εγένετο η ψηφοφορία για την εγγραφή των υποψηφίων στον Κατάλογο «Των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων». Από την καταμέτρηση των ψήφων διαπιστώθηκε ότι ενεγράφησαν άπαντες.

Η Ι.Σ.Ι. θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.



Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας