ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Περί της ολοκληρώσεως της Ημερίδος με θέμα: «Αξιοποίηση του εγχειριδίου οργάνωσης και δράσης»
(8/6/2007).

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Ημερίδος με θέμα: «Αξιοποίηση του εγχειριδίου οργάνωσης και δράσης»”Το Ενοριακό Ποιμαντικό Έργο στη σύγχρονη κοινωνία” που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας παρά τη Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης την Πέμπτη 7 Ιουνίου ε.ε. Την ευθύνη διοργανώσεως της Ημερίδος είχε η Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου.
Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδος ανήγγειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου. Τόνισε ότι το εκδοτικό εγχείρημα αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της ποιμενού-σης Ελλαδικής Εκκλησίας για συστηματοποίηση και οργάνωση του ποιμαντικού της έργου.
Στη συνέχεια ανεγνώσθη χαιρετιστήριο μήνυμα του Μακα-ριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου στο οποίο μεταξύ τονίστηκε άλλων τα εξής: "Η αξιοποίηση του ποιμαντικού αυτού εγχειριδίου είναι κατά κατά βάσιν ο σκοπός και ο στόχος της συγκλήσεως της Ημερίδος αυτής. Κληθήκατε όλοι εσείς ως εκπρόσωποι – ποιμαντικοί συνεργάτες των διαφόρων Μητροπόλεων, προκειμένου, επί τη βάσει των όσων θα λεχθούν κατά την συνεδρίαση και των όσων κυρίως και αναλυτικώς περιέχονται στο ποιμαντικό εγχειρίδιο οργάνωσης και δράσης, να λειτουργήσετε ως πολλαπλασιαστές προς τους συνεφημερίους σας για μία συνεχή προσπάθεια εφαρμογής των όσων αναγράφονται και προβάλλονται ως δείκτες ποιμαντικής ευθύνης και στοιχεία ποιμαντικής πρακτικής. Είναι αναγκαίον να αναφέρουμε ότι η αφετηρία της συντάξεως του τόμου αυτού προέρχεται από τον διακαή πόθο και της ημετέρας ελαχιστότητος και των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων των συγκροτούντων την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος για βελτίωση και ανάπτυξη του ποιμαντικού οργανογράμματος της Εκκλησίας μας και ειδικά της κάθε ενορίας. Φιλοδοξούμε και με αυτό τον τρόπο να γίνει πιο συνειδητή η ποιμαντική διακονία και πιο αποτελεσματική η μέριμνα και κάθε ενέργεια και φροντίδα των ποιμένων της.
Κατά την πρωινή Α’ Συνεδρία μίλησαν οι ακόλουθοι εισηγητές με τις ανάλογες εισηγήσεις:
1. Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σεραφείμ Καλογερόπουλος, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου, με θέμα το «Ιστορικό της διαμόρφωσης και υλοποίησης του Ποιμαντικού εγχειριδίου» αναφέρθηκε στο ιστορικό της διαμόρφωσης και υλοποίησης του υπό έκδοσης τόμου και ειδικά στην πρωταρχική αιτία για την έκδοση που ήταν η εισήγηση το 2003 του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου "Περί ενισχύσεως των δεσμών των πιστών της Ἐνορίας" .
2. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος με θέμα: «Ποιμαντική της σύγχρονης Κοινωνίας» επεσήμανε τις ποικίλλες συνθήκες που αναδεικνύονται στις αγροτικές, ημιαστικές και αστικές κοινωνίες και τις διαφορετικές προϋποθέσεις, συνθήκες, ασκήσεως του ποιμαντικού έργου στις διαφοροποιημένες ενοριακές κοινότητες.
3. Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης με θέμα: «Η λειτουργική ζωή της ενορίας» μίλησε για την αξία της λειτουργικής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, που αποτελεί την πεμπτουσία της ζωής της και επεσήμανε την ανάγκη λειτουργικού ήθους και το υπόδειγμα πνευματικής ζωής των κληρικών της Εκκλησίας.
4. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κορωνείας κ. Παντελεήμων μίλησε με θέμα: «Ο λόγος του Θεού στην ενορία σήμερα» και με βάση τα όσα διαλαμβάνονται στην ένότητα περί του λόγου του Θεού, έκανε επιγραμματική άναφορά στα διάφορα είδη κηρυκτικού λόγου και επεσήμανε την αναγκη συνεχούς μελέτης ως προϋπόθεση απαραίτητη της προετοιμασίας για την άσκηση της διακονίας της λειτουργίας του λόγου του Θεού.
5. Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Θερμός μίλησε με θέμα: «Συμβουλευτική Ποιμαντική και καθοδήγηση στην Ιερά Εξομολόγηση και τον ποιμαντικό διάλογο» για την αύξηση ζήτησης στις μέρες μας εκ μέρους των ανθρώπων για καθοδήγηση και συμβουλευτική στη σύγχρονη κοινωνία και επεσήμανε την ανάγκη για εμβάθυνση στην πενυματική ζωή που θα επιφέρει στον κάθε πιστό την πρόοδο στην αυτογνωσία μας, που είναι και η πρώτη προϋπόθεση αξιοποιήσεως της ενότητος, που αναφέρεται στην ενότητα περί Εξομολογήσεως και Συμβουλευτικής.
6. Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Καλλιακμάνης μίλησε με θέμα: «Το κοινωνικό έργο της ενορίας και η αξιοποίηση του εθελοντισμού» και τόνισε την πνευματική αξία και σημασία της προσφοράς του έργου της Εκκλησίας στην κοινωνία. Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας μας πρέπει να το διαπερνά η αγάπη, η ανιδιοτελεία, η αυτοθυσία και η κατά το υπόδειγμα του Κυρίου προσφορά προς τους εν ανάγκαις αδελφούς μας . Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Εκκλησία δεν είναι μία συμβατική κοινωνική οργάνωση.
7. Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δρ Γεώργιος Χρυσοστόμου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας μίλησε με θέμα: «Οι Νέοι στην Ενορία». Αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωση της κατήχησης της διακονίας των κληρικών προς τους νέους και την λεπτότητα των χειρισμών στον ευαίστητο χώρο της νεολαίας. Επεσήμανε την ανάγκη κατανοήσεως των προβλημάτων των νέων από τους κληρικούς και την φιλάνθρωπο αντιμετώπιση των σφαλμάτων τους.
1. Κατά την δεύτερη Συνεδρία εισηγήσεις έκαναν:
2. Ο Ελλογιμώτατος Δρ Στέφανος Κουμαρόπουλος, Θεολόγος Καθηγητής, Προϊστάμενος Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης μίλησε με θέμα: «Η αξιοποίηση στην διαποίμανση αποτελεσμάτων εμπειρικών ερευνών». Αναφέρθηκε α) στην διακριτική πρόσληψη των κοινωνικών ερευνών, β) στο ποιά θα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα λαμβάνει υπόψη ένας ποιμένας μία κοινωνική έρευνα και γ) στη σχέση των νέων με την Ορθόδοξη Εκκλησία, που διατηρείται ακόμα έντονη και σταθερή συμφώνα με τις έρευνες.
Ο Αξιότιμος κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος Μ. Th., υπεύθυνος Κέντρου Ποιμαντικής Γάμου και Οικογενείας και Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, μίλησε με θέμα: «Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ερωτηματολογίου ποιμαντικού προβληματισμού». Παρουσίασε συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας ερωτηματολογίου που οι κ.κ. Σύνεδροι κατέγραψαν και εισηγήθηκαν, και αναφέρθηκε διεξοδικά στο τι προτείνουν οι ιερείς: α) για το τι θα βοηθούσε την ιερατική διακονία και β) στα θέματα που πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης από την Εκκλησία. Κατέληξε με την τοποθέτηση - προτροπή: "Ο,τι γίνεται στην Εκκλησία γίνεται για την Εκκλησία. Για να αισθανθούν οι άνθρωποι ότι γίνονται Εκκλησία, ότι ανήκουν στην Εκκλησία.
Επακολούθησε ευρεία και γόνιμη συζήτηση επί των εισηγήσεων και τέλος πραγματοποιήθηκε η καταληκτήρια συνεδρία κατά την οποία οι: 1. Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος, 2. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και 3. Ελλογιμώτατος κ. Αλέξανδρος Σταυρόπουλος έκαναν ανακεφαλαίωση όλων των εισηγήσεων, διαμόρφωσαν τα γενικά συμπεράσματα αξιοποίησης του Εγχειριδίου Οργάνωσης και δράσης και των αποτελεσμάτων της Έρευνας και ευχαρίστησαν όλους εκείνους, οι οποίοι συνετέλεσαν στην εύρυθμη και επιτυχημένη διοργάνωση της Ημερίδος της Εκκλησίας μας