ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ., Ιούνιος 2007
(7/6/2007).

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 7.6.2007, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Β. Η Δ.Ι.Σ.:

- Ενημερώθηκε από τις πορισματικές εκθέσεις περί των διενεργηθέντων οικονομικών ελέγχων στις Ιερές Μητροπόλεις: α) Σάμου και Ικαρίας, β) Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου και γ) Τριφυλίας και Ολυμπίας. Σχετικά με την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε να συστήσει στον οικείο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο να ζητήσει επιπλέον και τον οικονομικό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομίας, βάσει του άρθρου 46 του Ν. 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», ώστε να διαλευκανθούν ορισμένα ζητήματα που συνιστούν κατ’ αρχήν παρατυπίες. Οι εκθέσεις περί των άλλων Ιερών Μητροπόλεων φανερώνουν έννομες τις διαχειρίσεις.

- Ολοκλήρωσε τον κατάλογο των θεμάτων τα οποία θα επεξεργασθεί - κατόπιν εισηγήσεων - η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τον ερχόμενο Οκτώβριο.
- Ἐπεξεργάσθηκε και πρότεινε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων τροποποιήσεις στον Ν. 3432/2006 περί Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως.
- Μελέτησε την έκθεση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων, περί της Ημερίδος που πραγματοποιήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος τον περασμένο μήνα με θέμα: «Γνωριμία με το Ισλάμ».

- Ενέκρινε τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου 2007. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 825 και το ποσό ανέρχεται στα 186.816,00 ₠.

- Ενημερώθηκε για τις κατά συρροή αντικανονικές ενέργειες του Ηγουμενεύοντος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστορίας και ανέθεσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, Συνοδικό Σύνεδρο, να μεταβεί επί τόπου και να εξετάσει τα θέματα που έχουν ανακύψει εξ αιτίας των ως άνω αντικανονικοτήτων, και να συστήσει στον Ηγουμενεύοντα να εγκαταλείψει την φατριαστικήν συμπεριφοράν του, προς αποφυγήν δυσαρέστων σε βάρος του κανονικών συνεπειών.

Δ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου