ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Ημερίδα για την αξιοποίηση του εγχειριδίου με τίτλο «Το Ενοριακό Ποιμαντικό Έργο στη σύγχρονη κοινωνία»
(5/6/2007).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, διοργανώνει Ημερίδα στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007 και ώρα 09.00 με θέμα «Αξιοποίηση του εγχειριδίου οργάνωσης και δράσης "Το Ενοριακό Ποιμαντικό Έργο στη σύγχρονη κοινωνία». Φορεύς διοργανώσεως είναι Ειδική Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου.
Κατά την έναρξη της Ημερίδας θα προσφωνήσει τους παρισταμένους εκπροσώπους - ποιμαντικούς συνεργάτες των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.
Κατά την πρώτη Συνεδρία θα κάνουν εισαγωγικά σχόλια οι υπεύθυνοι των έξι «Ομάδων εργασίας», συντάκτες των επί μέρους έξι εν συνόλω ενοτήτων του ως άνω αναφερομένου και εκδοθησομένου ποιμαντικού εγχειριδίου οργάνωσης και δράσης ως εξής: α) ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σεραφείμ Καλογερόπουλος, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής, με θέμα: «Ιστορικό της διαμόρφωσης και υλοποίησης του Ποιμαντικού εγχειριδίου», β) ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος, με θέμα: «Ποιμαντική της σύγχρονης Κοινωνίας -Ποιμαντικό Έργο σε αστική, ημιαστική και αγροτική κοινωνία», γ) ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης με θέμα: «Η λειτουργική ζωή της ενορίας», δ) ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κορωνείας κ. Παντελεήμων με θέμα: «Ο λόγος του Θεού στην ενορία σήμερα», ε) Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Θερμός με θέμα: «Συμβουλευτική Ποιμαντική και καθοδήγηση στην Ιερά Εξομολόγηση και τον ποιμαντικό διάλογο», στ) ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Καλ-λιακμάνης και η Ελλογιμωτάτη κ. Χριστίνα Βάγια με θέμα: «Το κοινωνικό έργο της ενορίας και η αξιοποίηση του εθελοντισμού», ζ) ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δρ κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης με θέμα: «Οι Νέοι στην Ενορία».
Κατά την δεύτερη Συνεδρία θα πραγματοποιηθούν οι εξής Εισηγήσεις: α) ο Ελλογιμώτατος κ. Στέφανος Κουμαρόπουλος, θεολόγος καθηγητής, προϊστάμενος συμβουλευτικού σταθμού νέων Β/θμιας εκπαίδευσης με θέμα: «Η αξιοποίηση στην διαποίμανση αποτελεσμάτων εμπειρικών ερευνών» και β) ο κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος Mr.Th., Υπεύθυνος Κέντρου Ποιμαντικής, Γάμου και Οικογενείας και Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με θέμα: «Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Ερωτηματολογίου ποιμαντικού προβληματισμού».
Μετά το τέλος κάθε Συνεδρίας θα ακολουθεί συζήτηση και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα λάβει χώρα καταληκτήρια συνεδρίαση για εκτίμηση των πεπραγμένων της Ημερίδας από τους α) Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθύμιο, β) Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και γ) Ελλογιμώτατο κ. Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, Ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου