ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Β΄ Συνεδρία ΔΙΣ: Μάρτιος 2007
(28/3/2007).

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 28.3.2007, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Μάρτιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Α. Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Β. Η Δ.Ι.Σ. προχώρησε στην οριστικοποίηση του τελικού κειμένου της Εισηγήσεώς Της με τις επισημάνσεις σχετικά με το σχολικό βιβλίο ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού. Το κείμενο αυτό θα επιδώσει στην Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γιαννάκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.

Γ. Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε:

- Το υποβληθέν υπό της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως Πρόγραμμα του Θ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων με κεντρικό θέμα: «Το Μυστήριο του θανάτου στη Λατρεία της Εκκλησίας» το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 7 Νοεμβρίου 2007, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

- Την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας για την αποστολή των εκδοθέντων Πρακτικών της διοργανωθείσης Ημερίδος με θέμα : «Προβλήματα του τρόπου ζωής των κατοίκων των μεγαλουπόλεων», στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα αρμόδια Υπουργεία.

- Τον ορισμό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Τιμοθέου Άνθη, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μεταναστών, Προσφύγων και Παλιννοστούντων, ως εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Ι.ΜΕ.ΠΟ.) στη διοργάνωση Συνεδρίου με θέμα «Συμβολή της Θρησκείας στην ομαλή ένταξη των Μεταναστών στις Κοινωνίες Υποδοχής».
- Την πρόταση της Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, για την διοργάνωση εκδηλώσεων με τον τίτλο: «ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2007 - 2008».

Δ. Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμενίσσης κ. Δημητρίου για την απάλειψη των επιμάχων Αγιογραφιών του Ιερού Ναού Παναγίας «Άξιόν Εστιν» Αξιουπόλεως.

Ε. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Κατά την διάρκεια του διαλείμματος της Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος παρουσία των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, δέχθηκε στο Γραφείο του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.). Κατά τη συνάντηση αυτή συνεζητήθησαν διάφορα θέματα καθώς επίσης και το θέμα της υπαγωγής του Ταμείου Προνοίας των Κληρικών Ελλάδος στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου