ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Α΄ Συνεδρίαση ΔΙΣ: Μάρτιος 2007
(27/3/2007).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 27.3.2007, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Μάρτιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Α. Η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Β. Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε το Σώμα για την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου αναφέρονται σημεία τα οποία, κατά την γνώμη των συντακτών της εκθέσεως, αποδεικνύουν έλλειμμα θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα. Η Δ.Ι.Σ. απέστειλε το κείμενο στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να στοιχειοθετηθεί εμπεριστατωμένη απάντηση όπου θα αναιρούνται όσα λαθεμένα περιλαμβάνονται στην ως άνω Έκθεση.

Γ. Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από ειδική εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου κ. Παύλου περί των όσων διαλαμβάνονται στο σχολικό βιβλίο ιστορίας της ΣΤ Δημοτικοῦ. Επειδή σπουδαία και αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα παραδίδονται στη λήθη, καταδικάζοντας τη νεώτερη γενιά σε μια θολή και αποσπασματική εικόνα της πραγματικής Ιστορίας του τόπου μας, και επιπλέον επειδή παρασιωπάται η συμβολή της Εκκλησίας μας τόσο στους απελευθερωτικούς όσο και στους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να εκδώσει επίσημο κείμενο, με βάση μελέτες Ειδικής Επιτροπής Ιστορικών Επιστημόνων, όπου θα αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο βιβλίο απάδει προς το Ελληνικό Σύνταγμα και προσπαθεί ως μηχανισμός χειραγωγήσεως να ελέγξει τις συνειδήσεις των Νεοελλήνων μαθητών.

Δ. Η Δ.Ι.Σ. έλαβε γνώση της Επιστολής του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σχετικά με τον Μαθητικό Διαγωνισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο περί του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και του Διάπλου που θα ακολουθήσει. Η Δ.Ι.Σ. μετά από διεξοδική συζήτηση περί όλων των θεμάτων που διαλαμβάνονται στο Πατριαρχικό Γράμμα, εκφράζει την χαρά της για την έστω και εκ των υστέρων επευλογία της όλης προσπάθειας από τον Παναγιώτατο, τον οποίο ο Μακαριώτατος Πρόεδρος πρότεινε και η Δ.Ι.Σ. ομόφωνα απεδέχθη να προσκληθεί και να ηγηθεί του Διάπλου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ε. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου