ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Γ΄ Συνεδρία ΔΙΣ: Φεβρουάριος-Μάρτιος 2007
(1/3/2007).

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 1.3.2007, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Μάρτιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Α. Aναγνώσθηκαν και επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Β. Σχετικά με το Ντοκυμαντέρ του Αμερικανού Σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον περί της δήθεν ανακαλύψεως του Τάφου του Ιησού Χριστού και της οικογένειάς Του, εκφράζει τη θλίψη της για το ανιστόρητο του ισχυρισμού, για το αντιεπιστημονικό και ανυπόστατο της υποθέσεως αυτής, η οποία στόχο έχει να πλήξει όσα εξακριβωμένα από τον 1ο αιώνα, και επιστημονικώς ηλεγμένα, έχουν παραδοθεί στην Εκκλησία και αποτελούν την Πίστη μας. Η κερδομανία και η ασέβεια, με όσα «θέματα» κι αν εφεύρουν, δεν θα μπορέσουν να πλήξουν την πνευματική πορεία των πιστών μας προς το Πάσχα και τον παγχριστιανικό εορτασμό της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Η πίστη μας είναι δυνατή, δοκιμασμένη, διαχρονική, και πάντα ζωντανή στην καθημερινή ζωή μας.

Γ. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενέκρινε:
- Τις προτάσεις της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γαμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος, α) για την οργάνωση και λειτουργία «Κέντρου Ποιμαντικής Γάμου και Οικογενείας» στην έδρα κάθε Ιεράς Μητροπόλεως της Εκκλησίας της Ελλάδος και β) για την πραγματοποίηση Ημερίδας για την ενημέρωση των ορισθησομένων στα ως άνω Κέντρα υπευθύνων προσώπων.

- Τήν πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Υποθέσεων και Καταστάσεων για την πραγματοποίηση Ημερίδας - Σεμιναρίου για τους Κληρικούς - Πνευματικούς Πατέρες των Ιερών Μητροπόλεων της Πελοποννήσου, με θέμα : «Η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών στο πλαίσιο του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως».

- Την πρόταση του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) για την διοργάνωση των Εκδηλώσεων και του Προσκυνηματικού Διάπλου στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Μαθητικού Διαγωνισμού για τους μαθητές των Σχολείων της Ελληνικής Ομογένειας της Ευρώπης και της Κύπρου κατά το τρέχον σχολικό έτος 2006-2007 με θέμα «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».

Δ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου