ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Εξεδήμησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κυρός Χρυσοστόμου
(28/2/2007).

Μετά συνοχής καρδίας, η Εκκλησία της Ελλάδος αναγγέλλει την εκδημία εις Κύριον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας, κυρού Χρυσοστόμου. Ο εκλιπών, εκοιμήθη σήμερον το πρωί, πλήρης ημερών, σε ηλικία 89 ετών.
Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεστή στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, το Σάββατο ώραν 11:00ην πρωινήν.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κατά κόσμον Αδάμ Θέμελης, εγεννήθη το 1918 στην Ιστιαία Ευβοίας. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή των Αθηνών. Διάκονος εχειροτονήθη το 1944, Πρεσβύτερος το 1945. Διηκόνησε την Εκκλησία από την θέση του Πρωτοσυγκέλλου και του Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Διετέλεσε Γραμματεύς και Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου.
Το 1957 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, υπό τον τίτλον της εν Θεσσαλία Επισκοπής «Θαυμακού» ενώ το 1965 εξελέγη Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Μητρόπολη την οποίαν διεποίμανε με αγάπη και ενδιαφέρον. Ανεκηρύχθη Επίτιμος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών και της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος πληροφορηθείς το γεγονός δήλωσε: "Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα την προς Κύριον εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κυρού Χρυσοστόμου. Αν και μεγάλος στην ηλικία το αιφνίδιο της κοιμήσεώς του με συνεκλόνισε. Ο μακαριστός Ιεράρχης υπήρξε εξέχον μέλος της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, πολυτάλαντη προσωπικότητα και ακάματος εργάτης του αμπελώνα του Κυρίου. Ασκητικός, ανιδιοτελής, στοργικός, ακραιφνής εκφραστής της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, λόγιος, ευγενής, εκκλησιαστικός, με αδάμαστη θέληση και αγάπη. Η Εκκλησία της Ελλάδος στερείται ενός πολυτίμου στελέχους Της. Ο Θεός να αναπαύση την ψυχή του εν σκηναίς δικαίων".


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ