ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Σεπτέμβριο
(4/9/2009).

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009, στην τρίτη Συνεδρίασή Της για το μήνα Σεπτέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 153ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Καθόρισε τις ημερομηνίες από 2 έως 9 Νοεμβρίου 2009 της Ειρηνικής Επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καρελίας και Πάσης Φιλλανδίας κ. Λέοντος στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου περί του καθορισμού της συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας δύο φορές το έτος, κατά τον μήνα Οκτώβριο και τον μήνα Μάρτιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παραπεφθεί το θέμα για εξέταση στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του προσεχούς Οκτωβρίου.

Ανέγνωσε και ενέκρινε Ειδικούς Κανονισμούς καθώς και τροποποιήσεις ισχυόντων Κανονισμών, οι οποίοι αφορούν την λειτουργία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών και των Υπηρεσιακών Συμβουλίων της Εκκλησίας, και αποφάσισε να υποβληθούν στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας προς έγκριση, κατόπιν εισηγήσεως.

Αποφάσισε την μεταφορά της τακτικής συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 5 έως 9 Οκτωβρίου για τις 12 έως 16 του ιδίου μηνός, λόγω των Βουλευτικών Εκλογών.

Ενημερώθηκε από την Έκθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, σχετικά με την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην ΙΓ Γε¬νι¬κή Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Κ.Ε.Κ.), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Λυών της Γαλλίας, από 15 έως 21 Ιουλίου ε.ε., με θέμα : «Κληθέντες εν μια ελπίδι εις Χριστόν».

Ενημερώθηκε από έγγραφη αναφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου περί της επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου των Ιερών Κατακομβών Μήλου.
Ενέκρινε την χορήγηση τεμαχίου Ιερού Λειψάνου του Οσίου Στυλιανού, από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, στην οποία βρίσκεται, στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Ζεφυρίου Αττικής.

Ενέκρινε την ίδρυση Ενορίας στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, υπό την επωνυμία «Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίων Τριών Ιεραρχών Τερπνής Νιγρίτης Σερρών».

Ενέκρινε την δωρεάν παραχώρηση προς τον Δήμο Σίφνου δύο συνορευομένων αγρών, συνολικής εκτάσεως 12 στρεμμάτων περίπου, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Βρύσεως Σίφνου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, για την ανέγερση και λειτουργία Δημοτικού Σχολείου.

Ενέκρινε την σύσταση και λειτουργία Εκκλησιαστικού Ιδρύματος υπό την επωνυμία «Ταμείον Εκκλησιαστικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης».

Ενέκρινε αίτημα για την οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας Σχολείου Ελληνικής Γλώσσης, στο Πολιτιστικό Κέντρο «VILNIUS – ΠΕΙΡΑΙΑ».

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου