ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάιο
(6/5/2009).

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι έλαβε την καθαρογραφείσα αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αποφαίνεται αρνητικά ως προς την υποβληθείσα από τον Μητροπολίτη πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονα, αίτηση αναιρέσεως επί της αποφάσεως του Πενταμελούς Εφετείου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρέσχε την ευλογία Της για την διοργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου που θα διοργανωθεί με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του Δήμου Υπάτης και θα έχει κεντρικό θέμα «Η Υπάτη στην εκκλησιαστική ιστορία, την εκκλησιαστική τέχνη και τον ελλαδικό μοναχισμό».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :
– Τον Κανονισμό για την σύσταση και λειτουργία Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με την επωνυμία «Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βρεφών και Νηπίων "Παναγία η Χρυσαφίτισσα" της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης».
– Την δωρεάν παραχώρηση της χρήσεως εκτάσεως εμβαδού 150™, η οποία βρίσκεται στην θέση «Κρυονέρι» του δάσους «Ταξιάρχες» στην Μυτιλήνη, και ανήκει στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίας Παρασκευής Λέσβου, με σκοπό την κατασκευή στρατιωτικού έργου, προς κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Ο Μακαριώτατος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μετέβησαν στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Επισκέφθηκαν το Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Ιερά Μονή, και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες της προσφοράς του Κέντρου αυτού στην ανάπτυξη της ποιμαντικής διακονίας της Εκκλησίας μας. Κατόπιν τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του μακαριστού Επισκόπου Κερνίτσης κυρού Λεοντίου και παρακάθησαν σε γεύμα, το οποίο παρέθεσε στην τράπεζα της Ιεράς Μονής, ο οικείος Ιεράρχης, Σεβασμιώτατος Μητρπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και οι Μοναχές της Ιεράς Μονής.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου