ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πανηγυρικός εορτασμός της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων
(5/3/2009).

Την προσεχή Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009, Α´ Κυριακή των Νηστειών, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, που αποτέλεσε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Η εορτή αυτή καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον Υιό της Μιχαήλ τον Γ΄ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Στα πλαίσια των λατρευτικών συνάξεων που θα λάβουν χώρα για την εορτή αυτή από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2009, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, οδού Σκουφά, θα τελεσθεί Συνοδική Θεία Λειτουργία, Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος.

Στην Θεία Λειτουργία θα λάβουν μέρος και Κληρικοί άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, από εκείνους που ενδημούν στην Αθήνα. Πριν από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας θα
πραγματοποιηθεί Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων σε ανάμνηση της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων το έτος 843.

Κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας θα παραστεί ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
κ. Κάρολος Παπούλιας, μέλη της Κυβερνήσεως, Βουλευτές, οι Πρέσβεις των Ορθοδόξων Κρατών και άλλοι επίσημοι. Την μεσημβρία της ιδίας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο το καθιερωμένο επίσημο Πρόγευμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Την προσεχή Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009, ώρα 20.30 , ο Πρέσβυς της εν Αθήναις Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαδίμηρος Τσχικβισβίλλι παραθέτει δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου και των Συνοδικών Μητροπολιτών με την ευκαιρία της εορτής της Ορθοδοξίας.

Από Δευτέρα 9 έως και την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009 συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 152ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.