ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Συνεχίζονται οι εργασίες της Κ` Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως
(5/11/2008).

Συνεχίστηκαν χθες, 4 Νοεμβρίου, στο Προκόπι Ευβοίας, οι εργασίες της Κ' Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, με γενικό θέμα: «Προβλήματα γύρω από την δράση των αιρετικών (Ελευθερία και χρέος αυτοπεριφρουρήσεως)».

Ο πρώτος εισηγητής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος ανέπτυξε το θέμα: «Εμείς και οι άλλοι». Ο εισηγητής περιέγραψε τα γνωρίσματα των «άλλων», δηλαδή των αιρετικών, σε σχέση με το Εκκλησιαστικό σώμα, και του αιρετικού ως πνευματικά νοσούντος ανθρώπου.

Ο δεύτερος εισηγητής, Ελλογιμότατος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης, ανέπτυξε το θέμα: «Σχέσεις διαπροσωπικές με αιρετικούς: επίθεση αγάπης». Ο εισηγητής υπεγράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο της αληθινής αγάπης στην σχέση των Ορθοδόξων με τους αιρετικούς και στην αντιμετώπιση της σύγχρονης πλάνης, με στόχο την βοήθεια του αιρετικού.

Ο τρίτος εισηγητής, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύ-τερος κ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην εισήγησή του με θέμα: «Προβλήματα αυτοσυνειδησίας», αναφέρθηκε στους παράγοντες που πρέπει να καθορίζουν την στάση μας απέναντι στις αιρέσεις σε σχέση με την αυτοσυνειδησία μας.

Ο τέταρτος εισηγητής, Εντιμότατος κ. Γεώργιος Κρίππας Δρ. Συνταγματικού Δικαίου, στην εισήγησή του με θέμα: : «Τα όρια της θρησκευτικής ελευθερίας εν όψει της παρανόμου δράσεως των αιρέσεων και της παραθρησκείας», αναφέρθηκε στα νομικά προβλήματα που παρουσιάζονται από την δραστηριότητα των αιρετικών, κυρίως αναφορικά με τον προσηλυτισμό. Αναφέρθηκε στα όρια της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως αυτά καθορίζονται από το Ελληνικό Σύνταγμα και την Συνθήκη της Ρώμης και σημείωσε ότι πολλάκις διαστρεβλώνεται από τα μέσα ενημέρωσης η αλήθεια σε σχέση με τα ισχύοντα στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά την απογευματινή συνεδρία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ανέπτυξε το θέμα: «Λάθη των Εκκλησιαστικών - όπλα στα χέρια των αιρετικών», και αναφέρθηκε, με παραδείγματα μέσα από την Αγία Γραφή, στους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί μια λαθεμένη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια των αιρετικών εναντίον της Εκκλησίας.

Τελευταίος εισηγητής της ημέρας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πως αντιμετώπισε την δράση των αιρετικών ένας άγιος με μεγάλη πείρα». Ο εισηγητής σχολίασε την επιστολή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Αλεξάνδρου προς τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αλέξανδρο, στην οποία καθορίζονται οι τρόποι αντιμετώπισης της πλάνης.

Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως θα συνεχιστούν και σήμερα με άλλες εισηγήσεις, την ενημέρωση, εκ μέρους των Εντεταλμένων, για το έργο τους στις κατά τόπους Ι. Μητροπόλεις και την επεξεργασία των Πορισμάτων της Συνδιασκέψεως.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου