ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Τέταρτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
(4/10/2008).

Συνήλθε σήμερα Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2008, στην τετάρτη τακτική Συνεδρία Της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Αποστόλου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Μετά την επικύρωση των Πρακτικών της χθεσινής Συνεδρίας, εγένετο ενημέρωσις του Σώματος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο για το θέμα της Ημερησίας Διατάξεως περί Κατανομής θέσεων Βοηθών Επισκόπων του Ν. 1951/1991 και εκλογής αυτών, καθώς επίσης και επί της προτάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την τροποποίηση του ανωτέρω Νόμου και την υπαγωγή των εκλεγησομένων Βοηθών Επισκόπων στην Ιερά Σύνοδο. Επηκολούθησε ευρεία συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλίππων κ. Προκόπιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Τρίκκης κ. Αλέξιος, Νικοπόλεως κ. Μελέτιος, Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, Ιερισσού κ. Νικόδημος, Ηλείας κ. Γερμανός, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Σύρου κ. Δωρόθεος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Δράμας κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Μετά την συζήτηση διετυπώθη η πρόταση προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία ενώπιον του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Η πρόταση είχε ως εξής : «Όσοι προκρίνουν την άμεση ψηφοφορία για κατανομή των 6 θέσεων Βοηθών Επισκόπων και την εκλογή αυτών βάσει του Νόμου 1951/1991, θα σημειώσουν στο ψηφοδέλτιο "ΝΑΙ". Όσοι προκρίνουν την αναβολή του θέματος εις ευθετώτερον χρόνον και την παραπομπή του στην Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων για την περαιτέρω μελέτη αυτού, θα σημειώσουν στο ψηφοδέλτιο "ΟΧΙ"».

Διεξαχθείσης της ψηφοφορίας επί 76 παρόντων, ψήφισαν 52 υπέρ της αναβολής του θέματος, 23 υπέρ της κατανομής των θέσεων και εκλογής Βοηθών Επισκόπων και ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Κατά την διάρκεια της σημερινής Συνεδριάσεως παρεδόθη στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο πρόταση υπογεγραμμένη από 33 Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες, οι οποίοι βάσει του Κανονισμού 1/1977 «Περί Εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας» (Φ.Ε.Κ. 275/τ.Α´/23.9.1977), ζητούσαν να έλθει προς συζήτηση το θέμα της άρσεως του επιτιμίου της ακοινωνησίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νικόδημο Γκατζιρούλη. Μετά από συζήτηση από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας ενεκρίθη όπως εισηγηθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος το θέμα στην αμέσως επόμενη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επί του θέματος της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στην δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εγένετο από τον Μακαριώτατο Πρόεδρο ενημέρωση, βάσει στοιχείων, περί της πορείας του θέματος αυτού στις τάξεις των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου. Επηκολούθησε συζήτηση και απεφασίσθη όπως αποσταλεί επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προς τον Εξοχώτατο Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, δια της οποίας να εκφράζονται τα αισθήματα ανησυχίας και αγωνίας των γονέων και κηδεμόνων για την διατήρηση της διδασκαλίας του μαθήματος αυτού στη μαθητιώσα νεολαία, των οποίων δέκτης γίνεται καθημερινώς η Εκκλησία. Οι Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες, ενώπιον του γεγονότος ότι δεν έχει τελικώς διευκρινισθεί στους εκπαιδευτικούς η δεοντολογία περί της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών, εξέφρασαν όλοι από κοινού την απόλυτη ανάγκη επιλύσεως του θέματος, σύμφωνα και με την άποψη της πλειονοψηφίας των γονέων, των θεολόγων καθηγητών και όλης της κοινής γνώμης.

Ακολούθως, λόγω της επικείμενης εκδόσεως του Προεδρικού Διατάγματος που θα προβλέπει τα της καύσεως των νεκρών, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συζήτησε πλείστες όσες εκφάνσεις του σοβαρού αυτού ζητήματος και απεφάσισε :
α. Να συζητηθεί και πάλι στην Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας με ειδική Εισήγηση το θέμα της καύσεως των νεκρών και των συνεπειών που γενώνται από αυτή την διαδικασία και
β. Να τονισθεί προς τον ευσεβή Ελληνικό Λαό η σοβαρότητα του ζητήματος αυτού που έχει άμεση σχέση με την αποδοχή και την τήρηση της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως από Ορθοδόξους Χριστιανούς που πιστεύουν στην Εκκλησία του Χριστού. Επί πλέον η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας υπενθυμίζει ότι το θέμα αυτό εξετάστηκε και σε ειδικό Ποιμαντικό και Θεολογικό Συνέδριο, τον Φεβρουάριο του 1999, οι εισηγήσεις και τα πορίσματα του οποίου περιλαμβάνονται σε ειδική έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατόπιν η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις για τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Ο Μακαριώτατος προ του πέρατος της λήξεως των εργασιών της παρούσης τακτικής Συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχας για την συμβολή τους στις εργασίες Αυτής και ευχήθηκε τα δέοντα.


Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας