ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Τρίτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
(3/10/2008).

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2008, στην τρίτη τακτική Συνεδρία Της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Η σημερινή Συνεδρία άρχισε την 11η πρωινή, λόγω της Θείας Λειτουργίας για την ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Πολιούχου της πόλεως των Αθηνών.
Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Αποστόλου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Στη συνέχεια εξηκολούθησε η συζήτηση επί των θεμάτων της χθεσινής Συνεδρίας για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Μετά από διαλογική συζήτηση ορίσθηκε τριμελής Επιτροπή εκ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φιλίππων κ. Προκοπίου, Ιερισσού κ. Νικοδήμου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, οι οποίοι μετά των αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θα εξετάσουν την δυνατότητα περαιτέρω βελτιώσεως του Νόμου 3432/2006 «Δομή και λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης», ύστερα από την πρώτη φάση εφαρμογής του.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ανέγνωσε την εισήγησή του με θέμα : «Συντονισμός και οργάνωσις των αναπτυξιακών, ποιμαντικών, πολιτιστικών και φιλοκοινωνικών δράσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Νομικών Προσώπων Αυτής, εντός του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναπτύξεως (2007 – 2013)».
Επί της εισηγήσεως ακολούθησε ευρεία συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλίππων κ. Προκόπιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Ηλείας κ. Γερμανός, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Ετέθησαν οι προϋποθέσεις προκειμένου η Εκκλησία να κάνει έργα και στον πολιτισμό και στην κοινωνική πρόνοια μέσα από την θεολογική και εκκλησιαστική προοπτική Της.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο, την 9η πρωινή.


Η Επιτροπή Τυπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας