ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Πρώτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
(1/10/2008).

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2008, σε πρώτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Αποστόλου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, ανεφέρθη στα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως και ευχήθηκε ευόδωση στις εργασίες της Σεπτής Ιεραρχίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και επεσήμανε τον σεβασμό όλων στο Συνοδικό Θεσμό της Εκκλησίας.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος ανέγνωσε την Εισήγησή του με θέμα : «Εκκλησιαστικά Γυμνάσια. Εκκλησιαστικά Λύκεια. Ιστορική πορεία. Προοπτικές». Επί του θέματος ακολούθησε ευρεία συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλίππων κ. Προκόπιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Ιερισσού κ. Νικόδημος, Ηλείας κ. Γερμανός, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Δράμας κ. Παύλος και Σισανίου κ. Παύλος. Διετύπωσαν απόψεις για την καλύτερη διοργάνωση της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με σκοπό να εξασφαλίζονται τα Στελέχη της Εκκλησίας για την διακονία των πιστών. Η συζήτηση συνεχίζεται και αύριο.

Μετά ταύτα, εγένετο η ψηφοφορία για την εγγραφή των υποψηφίων στον Κατάλογο «Των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων». Από την καταμέτρηση των ψήφων διαπιστώθηκε ότι ενεγράφησαν άπαντες.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας