ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ


Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάϊο
(8/5/2008).

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 8.5.2008, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Μάιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:
Α. Ἡ Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Β. Ἡ Δ.Ι.Σ. διόρισε, μετά από οικειοθελή παραίτηση μελών της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) σε αντικατάσταση αυτών, τους κάτωθι:
1. Τόν Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Αντωνόπουλο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σαγματά, της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και αναπληρωτή αυτού τον Αρχιμανδρίτη κ. Παντελεήμονα Κορφιωτάκη, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Δοβρά, της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης.
2. Τόν Ελλογιμώτατο κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο, Καθηγητή, Πρόεδρο Δ.Ε.Η., ως αναπληρωτή του Τακτικού Μέλους της Ε.Κ.Υ.Ο. κ. Κωνσταντίνου Δρακάτου.
3. Τόν Ελλογιμώτατο κ. Γεώργιο Αγαπητό, Καθηγητή, και Αναπληρωτή αυτού τον Ελλογιμώτατο κ. Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, Καθηγητή, Πρόεδρο Ο.Π.Α.Π..
4. Τόν Εντιμότατο κ. Ανάργυρο Πετρόπουλο, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, και Αναπληρωτή αυτού τον Εντιμότατο κ. Κωνσταντίνο Παπασπύρου, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω.

Γ. Ἡ Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε:
- Ἀπό αναφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της στερέωσης, προστασίας και βελτίωσης της επισκεψιμότητας του μεγάλου Παλαιοχριστιανικού Μνημείου των Κατακομβών της Μήλου.

Δ. Ἡ Δ.Ι.Σ., μετά από αναφορά σχετικά με το θέμα της τελέσεως των Ιερών Μυστηρίων στα λεγόμενα «Κτήματα», εμμένει στην παλαιότερη απόφασή της, ότι τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός των Ενοριακών Ιερών Ναών για να διαφυλαχθεί η ιερότητα αυτών.

Ε. Ἐξ αφορμής των πληροφοριών σχετικά με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονα, η Δ.Ι.Σ. επανέλαβε ότι εξακολουθούν να ισχύουν όσα προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ν. 590/1977) και ειδικά το άρθρο 44 για τέτοιου είδους ζητήματα.

ΣΤ. Ἀκολούθως ανεγνώσθη η έγγραφη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη από 9 έως 12.10.2008. Η Δ.Ι.Σ. όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο ως Μέλος της συγκροτηθησομένης Επιτροπής η οποία θα συνεδριάσει από 18 έως 21.6.2008 στη Ρόδο για να προετοιμάσει το σχέδιο μηνύματος της ανωτέρω Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ζ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Η. Κατά την διάρκεια του διαλείμματος των εργασιών της Δ.Ι.Σ., τελέσθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Ιεράρχες, Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου