Κεντρική σελίδα Επιτροπής
Ολοκληρώνονται με επιτυχία οι συναντήσεις
του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου,
με επίσημους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς φορείς στη Ρώμη,
στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη των προσκυνηματικών περιηγήσεων
και την προβολή των Ι. Προσκυνημάτων, Μονών και μνημείων της χώρας.

Φωτογραφικό υλικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30-10-2012

Ολοκληρώνονται με επιτυχία την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012, οι συναντήσεις του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, Γραμματέως του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και μελών του Γραφείου, με επίσημους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς φορείς στη Ρώμη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη των προσκυνηματικών περιηγήσεων και την προβολή των Ι. Προσκυνημάτων, Μονών και μνημείων της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012, έλαβε χώρα στην Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη, ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρεία του Έλληνος Πρέσβη κ. Καμπάνη και πολλών συνεργατών του, μετά της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου, όπου αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον οι εξής ενέργειες – δράσεις:

α) Έκθεση (εντός του 2013) στον χώρο της Ελληνικής Πρεσβείας, παρουσίασης – προβολής ξενόγλωσσου οπτικο-ακουστικού υλικού των Ιερών προσκυνημάτων – Μονών – Μνημείων, των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ευθύνη του Συνοδικού Γραφείου

β) Σύνδεση της επισήμου ιστοσελίδος της Πρεσβείας στην Ρώμη με την επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος στον τομέα των προσκυνηματικών περιηγήσεων

γ) Πρόσκληση – φιλοξενία από την Εκκλησία της Ελλάδος, κατόπιν υποδείξεως της Ελληνικής Πρεσβείας, ιταλών δημοσιογράφων από εξειδικευμένα ΜΜΕ, για την επίσκεψη τους και την μετά ταύτα, προβολή και ανάδειξη, των Ιερών προσκυνημάτων – Μονών – Μνημείων, των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

δ) Διατήρηση τακτικής επικοινωνίας και αλληλοενημερώσεως μεταξύ του Συνοδικού Γραφείου και της Ελληνικής Πρεσβείας, με στόχο την επέκταση περεταίρω των επαφών και των συνεργασιών για την προσέλκυση χριστιανών προσκυνητών στην Ελλάδα.

Επίσης, την ιδία ημέρα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη συνάντηση της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου, με τον (επί 80-ετίας λειτουργούντα)

Οργανισμό Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και Ταξιδίων OPERA ROMANA PELLEGRINAGGI της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό. Ο Οργανισμός εκπροσωπήθηκε από ομάδα στελεχών με επικεφαλής τον Mgr. Caesar Atuire, Chief Executive Officer (Γενικός Διευθύνων Σύμβουλος). Η συνάντηση εργασίας προκλήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε στην Αθήνα, στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την προβλεπόμενη επίσκεψη στην χώρα μας, ικανού αριθμού χριστιανών προσκυνητών, προερχομένων από την Νιγηρία, μέσω Ρώμης, για την πραγματοποίηση της προσκυνηματικής - πολιτιστικής Διαδρομής των Βημάτων του Αποστόλου Παύλου.

Η συνάντηση εργασίας με τον OPERA ROMANA PELLEGRINAGGI, πραγματοποιήθηκε σε άριστο αδελφικό κλίμα των δύο Εκκλησιών, διήρκεσε πέραν των 2 ωρών, και αναφέρθηκε και ευρύτερα στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο φορέων (OPERA ROMANA και Συνοδικού Γραφείου) για την προώθηση των προσκυνηματικών ταξιδίων.

Μεταξύ των άλλων αποφασίστηκαν οι εξής δράσεις:

α) Η σύσταση Κοινής Επιτροπής εκπροσώπων των δύο φορέων με σκοπό την μελέτη των προσκυνηματικών διαδρομών και της σύνταξης Συμφώνου Συνεργασίας, επί τη βάσει του ήδη λειτουργούντος Συμφώνου μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

β) Η μεταφορά τεχνογνωσίας – εμπειριών στον χώρο, από την 80-χρονη λειτουργία του Οργανισμού, σε σχέση με την διαχείριση και ανάπτυξη των προσκυνηματικών περιηγήσεων

γ) Η αποδοχή της προτάσεως για την πραγματοποίηση εντός του έτους 2013, Εκθέσεως στο Βατικανό, και σε άλλες Ιταλικές πόλεις, προβολής ξενόγλωσσου οπτικο-ακουστικού υλικού των Ιερών προσκυνημάτων – Μονών – Μνημείων, των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ευθύνη του Συνοδικού Γραφείου

δ) Η φιλοξενία, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, εντός των προσεχών μηνών, ολιγομελούς ηγετικής αντιπροσωπείας του Ρωμαιοκαθολικού Οργανισμού, ως και η φιλοξενία δημοσιογράφων υποδεικνυόμενων από τον ως άνω Οργανισμό

ε) Η ανάπτυξη και συνεργασία μεταξύ των Ραδιοφωνικών Σταθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Σταθμών Radio Maria και Radio Vatican, της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, προκειμένου να ενημερώνονται και να προβάλλονται, στους ανά τον κόσμο ακροατές – χριστιανούς, τα περί των Ιερών προσκυνημάτων – Μονών – Μνημείων, των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012, συνεχίστηκαν οι συναντήσεις της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου, με τον Εξοχώτατο κ. Gabriel Okeke, νέο διαπιστευμένο Πρέσβη της Νιγηρίας στο Βατικανό, και συζητήθηκαν εκτενώς τα περί των επισκέψεων των Νιγηριανών χριστιανών προσκυνητών, στην χώρα μας.

Ο Πρέσβης κ. Okeke δεσμεύθηκε να στηρίξει ενεργώς την άμεση επικοινωνία του Συνοδικού Γραφείου με τον αρμόδιο επίσημο φορέα Nigerian Christian Pilgrim Commission (Οργανισμό Προσκυνηματικών Χριστιανικών Περιηγήσεων της Νιγηρίας).

Η Αντιπροσωπεία θα συνεχίσει τις επαφές και με άλλους τουριστικούς φορείς και ταξιδιωτικά γραφεία που ασχολούνται με την σχεδίαση και οργάνωση προσκυνηματικών ταξιδίων.


Εκ του Συνοδικού Γραφείου
Κεντρική σελίδα Επιτροπής