Κεντρική σελίδα Επιτροπής
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
"Ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ"
Υπό του REV. BERIT LANKET PILGRIM TOURS AS, JAKOBSLI, NORWAY
1o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΚΥΠΡΟΣ 2006Οι μεσαιωνικοί προσκυνηματικοί δρόμοι βρίσκονταν στην σκιά μέχρι την προτεσταντική μεταρρύθμιση. Κάποιοι επιβίωσαν πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα. Οι εκκλησίες σε συνεργασία με τις δημόσιες αρχές, εθνικά φεστιβάλ και πολιτιστικούς, ιστορικούς και επιστημονικούς θεσμούς προκαλούν την τουριστική βιομηχανία να συνεισφέρει στην αναβίωση του προσκυνηματισμού.

Στην Νορβηγία, το προσκύνημα του St. Olav έπαιξε έναν κυρίαρχο ρόλο, κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Κατά την μεταρρύθμιση ο προσκυνηματισμός απαγορεύτηκε. Μόλις στο τέλος του 20ου αιώνα η προσκυνηματική παράδοση επανήρθε στην Νορβηγία. Το 1994, ένα πρόγραμμα «προσκυνηματικού δρόμου» εκπονήθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος για την ανακατασκευή των παλαιών μονοπατιών προς το Nidaros. Σήμερα υπάρχει μια ζωντανή προσκυνηματική κίνηση με την ανάμιξη πολλών διαφορετικών οργανισμών.

Η ετήσια εορτή της Αγ. Παρασκευής στο Ιάσιο της Ρουμανίας, είναι μάλλον, η μεγαλύτερη Ορθόδοξη προσκυνηματική εορτή, αφού προσελκύει ετησίως, περίπου 1 εκ. προσκυνητές.

Ο προσκυνηματισμός είναι μια ιδέα που περιέχει πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις συνδυάζοντας το φαγητό, την φυσιολατρία, την ιστορία, την μουσική, την θεολογία και άλλα στοιχεία του συμβατικού τουρισμού. Παραταύτα ο προσκυνηματισμός εμπεριέχει και μια ηθική διάσταση. Ο σεβασμός των τοπικών παραδόσεων, αξιών , ιερών τόπων και ,φυσικά, η φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος είναι σημαντικά. Ο διάλογος ανάμεσα σε ανθρώπους .πολιτισμούς και θρησκείες είναι, επίσης σημαντικός.

Μπορεί η τουριστική βιομηχανία να ανταπεξέλθη σε αυτή την πρόκληση ;Κεντρική σελίδα Επιτροπής