Κεντρική σελίδα Επιτροπής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(22/08/2013)



Επίσκεψη της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Μόσχα
για τα θέματα της αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων
μεταξύ των δύο Αδελφών Εκκλησιών


Μόσχα 22 Αυγούστου 2013

Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελούμενη από τους: Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου και των Μελών αυτού κ. Χρήστου Πετρέα και κ. Αλεξίου Σταυρούλια, κατόπιν σχετικής Αποφάσεως και Ευλογίας της Ιεράς Συνόδου, μετέβη από 17ης έως 22ας Αυγούστου 2013 στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τις Ρωσικές Εκκλησιαστικές Αρχές με σκοπό να ενεργοποιηθεί το, εκ μέρους των δύο Εκκλησιών Ρωσίας – Ελλάδος, υπογραφέν (τον περασμένο Οκτώβριο 2012) Πρωτόκολλο Συνεργασίας για θέματα Αναπτύξεως του «Θρησκευτικού λεγομένου» Τουρισμού.

Τα ανωτέρω Μέλη αποτελούν την Επίσημη Εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Εκκλησίας της Ρωσίας, για όλα τα θέματα τα αφορώντα τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αντιπροσωπεία αρχικά συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (με το παλαιόν εορτολόγιον) την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάνσκ κ. Ιλαρίων, Προϊστάμενος του Τμήματος των Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου της Ρωσίας.

Μετά την Θεία Λειτουργία, η Αντιπροσωπεία προσεκλήθει και παρακάθησε στην Επίσημη Εορταστική Τράπεζα.

Μετά ταύτα η Αντιπροσωπεία είχε κατ’ ιδίαν εκτεταμμένη συνάντηση - συνεργασία με τον Μητροπολίτη Βολοκολάνσκ κ. Ιλαρίωνα. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, κατά την οποία συζητήθηκαν:

(α) η επίσημη εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στα θέματα των προσκυνηματικών περιηγήσεων και ο προσδιορισμός των εκατέρωθεν Φορέων υλοποίησης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας

(β) το πλαίσιο των επόμενων εκ μέρους των αρμοδίων φορέων των δύο Εκκλησιών (Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και Προσκυνηματικό Κέντρο του Πατριαρχείου της Ρωσίας), στοχευμένων ενεργειών υλοποιήσεως των άρθρων του Πρωτοκόλλου

(γ) το θέμα των εκπαιδευτικών ανταλλαγών και της γνωριμίας των στελεχών (κληρικών και λαϊκών) των δύο Εκκλησιών.

Στη συνέχεια η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε μακρά συνάντηση εργασίας στα Γραφεία του Προσκυνηματικού Κέντρου, με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ποντόλσκ κ. Τύχωνα, Επικεφαλής του Προσκυνηματικού Κέντρου της Εκκλησίας της Ρωσίας, και την βοηθό αυτού Οσιολογιοτάτη Σεργία Μοναχή, όπου συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων πρακτικών θεμάτων υλοποιήσεως του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, και ο προγραμματισμός για την μετάβαση στην Ελλάδα, τους επόμενους μήνες, πενήντα (50) περίπου εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών της Εκκλησίας της Ρωσίας, που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων εντός και εκτός Ρωσίας.

Την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος συνόδευσε στο Προκυνηματικό Κέντρο και στη συνάντηση με τον Επίσκοπο Ποντόλσκ κ. Τύχωνα, ο Έλληνας εκ Κύπρου, Μητροπολίτης Κυρήνης κ. Αθανάσιος, Έξαρχος του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας στη Ρωσία, και θερμός υποστηρικτής της Αναπτύξεως των Προκυνηματικών Περιηγήσεων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Μητροπολίτη Κυρήνης κ Αθανάσιος μετά ταύτα παρέθεσε γεύμα στην Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, προτάσεις ενισχύσεως των προσκυνηματικών περιηγήσεων προς την Ελλάδα, Ρώσων επισκεπτών.

Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής εργασίας της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Μόσχας, έγιναν και επιμέρους συναντήσεις γνωριμίας και περεταίρω συνεργασίας με σημαντικούς Ρώσους tour operators, οι οποίοι διακινούν ετησίως, μεγάλο αριθμό Ρώσων προσκυνητών και επισκεπτών προς την Ελλάδα.


Εκ του Συνοδικού Γραφείου
Κεντρική σελίδα Επιτροπής