Κεντρική σελίδα Επιτροπής
Συλλείτουργο στην Προηγιασμένη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία
(22/03/2013)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μόσχα, 22 Μαρτίου 2013

Ιδιαίτερη τιμή και ευλογία επιφυλάχθηκε στην επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος με την συμμετοχή, σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, Γραμματέως του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ως συλλειτουργού, στην Προηγιασμένη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, που με κατάνυξη και ευλάβεια τέλεσε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κκ. Κύριλλος, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, ανάμεσα σε πλήθος πιστών.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κκ. Κύριλλος, κατά την ώρα του «κοινωνικού» δέχθηκε εύχαρης τον Επικεφαλής και τα Μέλη κ. Βασίλειο Τζέρπο και κ. Χρήστο Πετρέα, της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, της Εκκλησίας της Ελλάδος, που υπέβαλαν καθηκόντως τα σέβη τους.

Ο Πανοσιολογιώτατος Γραμματέας μετέφερε τις αδελφικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενημέρωσε για την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2013, και προσέφερε πεπαλαιωμένο εκκλησιαστικό οίνο, κατασκευής του διεθνούς φήμης Έλληνα οινολόγου κ. Δημητρίου Χατζηνικολάου, για να χρησιμοποιηθεί συμβολικά στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία την προσεχή Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κκ. Κύριλλος, αποδεχόμενος τις ευχές του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος και το συμβολικό δώρο, εξέφρασε εμφανώς την χαράν του για την παρουσία της Αντιπροσωπείας, τόνισε την θετική σημασία της επίσκεψης και επεσήμανε ότι «πρέπει να πυκνώσουμε ακόμη περισσότερο τις μεταξύ μας σχέσεις και επικοινωνίες, ιδιαίτερα σήμερα που οι ορθόδοξες εκκλησίες και οι χριστιανικές χώρες, δοκιμάζονται». Ο Πατριάρχης προσκάλεσε την Αντιπροσωπεία, μετά την λήξη της Θείας Λειτουργίας, να παρακαθίσει και στην επίσημη, λιτή και νηστήσιμη, Πατριαρχική Τράπεζα.

Ο πατήρ Σπυρίδων ενημέρωσε τον Πατριάρχη και για την παρουσία στην Θεία Λειτουργία των δύο Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, κκ. Α. Λιάσκου και Π. Λειβαδά, και την επιθυμία αυτών να υποβάλουν τα σέβη τους στον Πατριάρχη, ο οποίος δέχθηκε να τους συναντήσει κατά την Πατριαρχική Τράπεζα.

Λίγο πριν την έναρξη της Πατριαρχικής Τραπέζης, η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι Γενικοί Γραμματείς, είχαν την ευκαιρία της σύντομης συνάντησης με τον Επίσκοπο Podolsk Τύχωνα, Πρόεδρο του Προσκυνηματικού Κέντρου του Πατριαρχείου της Ρωσίας, για τα θέματα της συνεργασίας επί των προσκυνηματικών περιηγήσεων, μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Κατά την διάρκεια της Πατριαρχική Τραπέζης, ο πατήρ Σπυρίδων παρουσίασε του δύο Γενικούς Γραμματείς στον Πατριάρχη, οι οποίοι και υπέβαλαν τα σέβη τους και μετέφεραν τις ευχές και ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Ο Πατριάρχης ζήτησε να πληροφορηθεί από τον Πανοσιολογιώτατο Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου, περί της συμμετοχή των Ελλήνων στις Ιερές Ακολουθίες κατά την Α’ Εβδομάδα των Νηστειών, και αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που περνά η Κύπρος την περίοδο αυτή και στις δοκιμασίες του Χριστιανικού λαού της Συρίας, και εξέφρασε την συμπαράστασή του και στις δύο χώρες, ενώ έστειλε μήνυμα υπομονής, ελπίδας και αισιοδοξίας στον Ελληνικό λαό.

Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα συναντήσεων μέχρι και αύριο Σάββατο 23.03.2013 (τελευταία ημέρα της τουριστικής έκθεσης ΜΙΤΤ 2013) με Ρώσους τουριστικούς επαγγελματίες και εκπροσώπους ΜΜΕ.


Εκ του Συνοδικού Γραφείου
Κεντρική σελίδα Επιτροπής