Κεντρική σελίδα Επιτροπής
Με επιτυχία συνεχίζονται στην Μόσχα οι δραστηριότητες της Αντιπροσωπείας
του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

(21/03/2013)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μόσχα, 21 Μαρτίου 2013

Συνεχίζονται στη Μόσχα με επιτυχία οι δραστηριότητες της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ 2013. Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας, συνοδευόμενος από τους κ. Βασίλειο Τζέρπο, Μέλος, και κ. Χρήστο Πετρέα, Επιστημονικό Συνεργάτη του Γραφείου, είχαν σήμερα, Τετάρτη 21 Μαρτίου 2013, συναντήσεις με Ρωσικά τουριστικά Γραφεία και Πράκτορες, και τους πρότειναν να περιλάβουν στις διοργανώσεις τους διάφορους γνωστούς, αλλά και τους λιγότερο γνωστούς προσκυνηματικούς τόπους, θρησκευτικά μνημεία, Ι. Μονές και Προσκυνήματα των Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου, μαζί με τους δύο Γενικούς Γραμματείς, Τουρισμού και Ε.Ο.Τ., παρέθεσαν συνέντευξη τύπου σε ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων, κατά την οποία οι Γενικοί Γραμματείς αναφέρθηκαν στην πολιτική και τις δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού και στις ενέργειες του Ε.Ο.Τ. για την προβολή και προώθηση των Ελληνικών προορισμών και τουριστικών προϊόντων, αντιστοίχως.

Ο Πανοσιολογιώτατος π. Σπυρίδων Κατραμάδος περιέγραψε την στρατηγική της Εκκλησίας για την ανάδειξη και αύξηση της επισκεψιμότητας των προσκυνημάτων και ιερών θρησκευτικών μνημείων, την αποτελεσματική μέχρι σήμερα συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία, με το Υπουργείο και με τους τουριστικούς φορείς και επαγγελματίες της Ελλάδος, και ειδικότερα ανέφερε τις τέσσερις διαστάσεις του χαρακτήρα της θρησκευτικής κληρονομιάς που προσπαθεί να αναδείξει η Εκκλησία για λατρευτικούς αλλά και τουριστικούς λόγους – τον θρησκευτικό, τον ιστορικό, τον πολιτιστικό και τον οικολογικό χαρακτήρα τους - και επίσης, τις τρεις κατευθύνσεις της στρατηγικής, που είναι (1) η συνεργασία και o συντονισμός με τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις άλλες Ορθόδοξες και Χριστιανικές Εκκλησίες, (2) η συνεργασία με κρατικούς φορείς εντός και εκτός Ελλάδος, και με τις κατά τόπους αρχές, και (3) η συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού, εντός και εκτός Ελλάδος.

Σε ερώτηση που τέθηκε για το «Σύμφωνο Συνεργασίας» μεταξύ της Εκκλησίας της Ρωσίας και της Εκκλησίας Ελλάδος, απάντησε ότι αυτό υπογράφηκε επισήμως πριν από μερικούς μήνες, ότι φορέας υλοποίησης του για την Εκκλησία της Ελλάδος έχει ορισθεί το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και αρμόδιος για τα επί μέρους θέματα ο Γραμματέας αυτού, και ότι ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται διάφορες ενέργειες. Επίσης σε ερώτηση περί των υπηρεσιών των ταξιδιωτικών γραφείων, ο Γραμματέας ανέφερε ότι το Συνοδικό Γραφείο είναι στην διάθεση των επαγγελματιών ως σύνδεσμος και συντονιστής με τις Ι. Μητροπόλεις, για να διευκολύνονται στο προσκύνημά τους οι επισκέπτες.

Μεταξύ των ΜΜΕ, η Αντιπροσωπεία έδωσε συνέντευξη και στο Ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι RBΚ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Λιάσκος και ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου π. Σπυρίδων Κατραμάδος, συμμετείχαν από κοινού σε ιδιωτική συνέντευξη με τον κ. Mihail Morozov, Αρχισυντάκτη της Εφημερίδας TRIBUNAL, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Ρωσίας, καθώς και η διακονία (ήτοι οι προσφερόμενες εξυπηρετήσεις ποιμαντικού χαρακτήρος) των ταξιδιωτικών γραφείων της Ελλάδος στις προσκυνηματικές περιηγήσεις. Από την Εφημερίδα ζητήθηκε η φιλοξενία, εκ μέρους της Ελλάδος, για την προβολή και προώθηση νέων τουριστικών προορισμών θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας (21.03.2013) δόθηκε επίσης αποκλειστική συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Konstantin Matsan του μηνιαίου «προσκυνηματικού περιοδικού FOMA», κατά την οποία o Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου, μεταξύ άλλων, περιέγραψε τη διάσταση της διαφοράς μεταξύ τουρίστα και προσκυνητή και εξέφρασε και μερικές σκέψεις του για την ζωή και τη δράση της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας στο «σήμερα».

Αύριο, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος θα έχει την ξεχωριστή ευλογία να συμμετέχει ως συλλειτουργός στην Προηγιασμένη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που θα τελέσει ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.


Εκ του Συνοδικού Γραφείου
Κεντρική σελίδα Επιτροπής