Κεντρική σελίδα Επιτροπής


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
"INTERREG V-A «ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020" (21 Φεβρουαρίου 2019)Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/02/2019 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία Κύπρου η εναρκτήρια Συνάντηση της Πράξης «Re-Cult: Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου», του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020», την οποία υλοποιεί το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ι. Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αυτής, το Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το Διακρατικό Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στη εναρκτήρια αυτή Συνάντηση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και Α’ Μέλος της Ομάδας Έργου για την Εκκλησία της Ελλάδος, και ο Αξιότιμος κ. Παναγιώτης Πόγκας, νέο Μέλος της Διοργανωτικής Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και Συντονιστής-Υπεύθυνος της Ομάδας Έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος και ο κ Παναγιώτης Πόγκας έγιναν δεκτοί από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο την Πέμπτη 14/02/19, παραμονή της Εναρκτηρίου Συναντήσεως, όπου μεταξύ των άλλων τον ενημέρωσαν για το επιτελούμενο έργο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας και είχαν 2ωρη και πλέον γόνιμη συνεργασία μαζί Του.

Να υπενθυμίσουμε ότι είναι το πρώτο Διακρατικό Πρόγραμμα στο οποίο μετέχει διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων η Εκκλησία της Ελλάδος. Σκοπός του Προγράμματος είναι η προώθηση, η διατήρηση και η από κοινού ανάδειξη της Θρησκευτικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μέσα από την ανάπτυξη της δικτύωσης και συνεργασίας των Φορέων για τον συντονισμό και τον από οινού σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων προώθησης και θεσμικής θεμελίωσης των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στις δράσεις του Προγράμματος προβλέπεται η καταγραφή και τεκμηρίωση υλικών και άυλων στοιχείων Θρησκευτικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής προς ψηφιοποίηση, η ψηφιακή καταλογογράφηση, που θα συνοδεύεται από μια εφαρμογή περιήγησης με χάρτες και χρονολόγια, ο σχεδιασμός και ανάπτυξη ψηφιακού μουσείου, ψηφιακής βιβλιοθήκης και εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας εικονικής περιήγησης. Ακόμα, περιλαμβάνονται δράσεις ενημέρωσης, προβολής και ανάδειξης των ψηφιακών αποθετηρίων, σήμανση επιλεγμένων σημείων στις περιοχές παρέμβασης πιλοτική ανάπτυξη Διαδρομών με πιστοποίηση, εκπαίδευση εμπλεκομένων Φορέων και ενέργειες θεσμικής ενίσχυσης των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Επίσης, θα αναπτυχθεί η δικτύωση και η συνεργασία μεταξύ Φορέων Τουρισμού, Φορέων διαχείρισης Πολιτιστικών και Θρησκευτικών Μνημείων και θα αναπτυχθούν κοινά εργαλεία ανάδειξης της Θρησκευτικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής. Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2021.


Εκ του Συνοδικού Γραφείου


Κεντρική σελίδα Επιτροπής