Κεντρική σελίδα Επιτροπής


Προσκυνηματική επίσκεψη Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων
και μελών του Ποιμαντικού έργου Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Αθηνών στην Κωνσταντινούπολη
(10-15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019)Με την ευθύνη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ως Προέδρου, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, ως Γραμματέως, των κ.κ. Δρ. Θεοδώρου Πιτταρά και Δρ. Βασιλείου Τζέρπου, Μελών του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και 25 Συνεργατών του Συνοδικού Γραφείου και του Ποιμαντικού Έργου του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ πενθήμερη, επίσημη, προσκυνηματική επίσκεψη από 10 έως 15 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη νήσο Χάλκη και στην νήσο Ίμβρο. ( Γενέτειρα του Παναγιωτάτου Πατριάρχου μας ) Το Προσκυνηματικό αυτό ταξίδι συνδυάστηκε με τα Σεπτά Ονομαστήρια (11/06) του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ. Μέρος της οικονομικής δαπάνης κάλυψαν ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και ο κ. Μιχαήλ Μινόπουλος Διευθυντής του Ταξιδιωτικού Οργανισμού I Q TRAVEL (Αθήνα).
Κατά την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη την Δευτέρα 10 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος έγιναν ενθέρμως δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Γραφείο Του όπου υπέβαλαν τα σέβη τους, ευχήθηκαν στον Παναγιώτατο για την ονομαστική εορτή Του και του προσέφεραν συμβολικά δώρα Ενημερώθηκε δε εκτενώς για το επιτελούμενο έργο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και για τις ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου-Ηλιουπόλεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο για την κατ᾽ έτος παρουσία του στα ονομαστήρια Του στην Κωνσταντινούπολη ως επικεφαλής εκλεκτών φίλων και πιστών εξ Ελλάδος και επαίνεσε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο τόσο για την εργασία του στον νευραλγικό τομέα της αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και στο επιτελούμενο ενοριακό έργο ευθύνης του στο Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου -Ηλιουπόλεως το οποίο διακριτικά παρακολουθεί και ευλογεί. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η Αποστολή μετέβη Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Μπαλουκλί, όπου βρίσκονται και οι τάφοι των Πατριαρχών συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε στην και συμμετείχε στη δεξίωση που δόθηκε στους κήπους αυτής

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, ημέρα της εορτής των Αγ. Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, τα Μέλη της Αποστολής συμμετείχαν στη Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την οποία χωροστάστησε ο εορτάζων Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρακάθισαν στην επίσημη εορταστική Πατριαρχική Τράπεζα. Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα Μέλη της Αποστολής ξεναγήθηκαν από τον ξεναγό -Ιστορικό κ. Ιωάννη Ιορδάνογλου, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον Ι. Ν. Παναγίας των Βλαχερνών, και στην κρουαζιέρα στο Βόσπορο.

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 τα Μέλη της Αποστολής ξεκίνησαν την προσκυνηματική περιήγηση στην Βασιλεύουσα, επισκεφθήκαν τη Μονή της Χώρας με τα θαυμάσια ψηφιδωτά, την Αγ. Σοφία και τα γύρω από αυτήν μνημεία, την Μικρή Αγ. Σοφία, το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, και άλλα Βυζαντινά και ιστορικά μνημεία της Πόλης. Μετέβησαν στη Νήσο Χάλκη και στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης όπου στεγάζεται και η περιώνυμος Θεολογική Σχολή και επικοινώνησαν και αντάλλαξαν απόψεις με το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο για την περαιτέρω συνεργασία της Πατριαρχικής Ι. Μονής Αγ. Τριβάδος -Χάλκης και του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος είναι ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής, στη θέση του νεοεκλεγέντος Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Τα Μέλη της Αποστολής ολοκλήρωσαν την προσκυνηματική περιήγηση του στην Βαισιλεύοσα και με τις ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ξεκίνησαν την προσκυνηματική περιοδεία τους στην Νήσο Ίμβρο από 13 έως και 15 Ιουνίου 2019.


Εκ του Συνοδικού Γραφείου


Κεντρική σελίδα Επιτροπής