Κεντρική σελίδα Επιτροπής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(12/11/2014)


Συνεδρίαση Κοινής Επιτροπής
Εκκλησίας της Ελλάδος και Υπουργείου Τουρισμού
περί των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκ. Τουρισμού)
(Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2014)




Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Νομεβρίου 2014, στο Γραφείο του Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστασίου Λιάσκου Συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Τουρισμού για θέματα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκ. Τουρισμού). Από την Εκκλησία της Ελλάδος στην Κοινή αυτή Επιτροπή μετέχουν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς, και οι κ.κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, Βασίλειος Τζέρπος και Χρήστος Πετρέας, Μέλη, του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος και οι κ.κ. Χρήστος Γάτος, Νικόλαος Ολυμπίου, Μαρία Παπαζάχου και Γεώργιος Καραχάλιος.

Τα θέματα που εξέτασε κατά τη συνεδρία της αυτή η Κοινή Επιτροπή αφορούσαν: α) τα πεπραγμένα των κοινών δράσεων έτους 2014 του Υπουργείου Τουρισμού και της Εκκλησίας της Ελλάδος (όπως συμμετοχές σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, χρηματοδότηση δράσεων και ειδικών εντύπων κ.λπ.), β) στοχευμένες κοινές δράσεις για το έτος 2015, και γ) προγραμματισμός κοινών συναντήσεων με τουριστικούς και άλλους φορείς και οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδος.

Η συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ε.Ο.Τ. αποτελεί μέρος της υλοποίησης του υπογραφέντος μεταξύ τους «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας», που αποσκοπεί στην εν γένει προώθηση και προβολή των Ι. Μονών, Ι. Προσκυνημάτων και λοιπών θρησκευτικών μνημείων της Χώρας μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα πλαίσια της εν λόγω συνάντησης έγινε ειδική ενημέρωση και αναφορά ως προς: α) το προσφάτως αποσταλλέν «Εγκύκλιο Σημείωμα» της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τις Ιερές Μητροπόλεις της σχετικώς με τη συμπλήρωση ειδικού επιστημονικώς καταρτισθέντος «Ερωτηματολογίου για τις Ιερές Μονές - Ιερά Ησυχαστήρια - Ιερά Προσκυνήματα» και αποσκοπεί στην καταγραφή της υποδομής, της φιλοξενίας, της παραγωγής διακεκριμένων Μοναστηριακών και εκκλησιαστικών προϊόντων και της διαθέσεως σχετικού οπτικοαουστικού υλικού στην ελληνική και σε άλλες γλώσσες, β) για την έκδοση του εντύπου «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα», γ) την Υπογραφή του «Συμφώνου Συνεργασίας» μεταξύ των Εκκλησιών της Ελλάδος και της Κύπρου επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, και δ) την επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα ομάδας Ρώσων δημοσιογράφων που ασχολούνται με θέματα προβολής θρησκευτικού τουρισμού.


Εκ του Συνοδικού Γραφείου


Κεντρική σελίδα Επιτροπής