Κεντρική σελίδα Επιτροπής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(12/02/2015)


ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΡΩΣΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
(Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2015)
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσημη επίσκεψη Αντιπροσωπείας Κληρικών και λαϊκών συνεργατών τους από την Εκκλησία της Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 6 έως και σήμερα, Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015.

Η Ρωσική Αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Όρενμπουργκ και Σαράκτας κ. Βαλεντίνο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περμ και Σολικάμσκ κ. Μεθόδιο, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο, Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας του Ορένσμπουργκ, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Αντρέι Ανατόλιεβιτς και λαϊκούς συνεργάτες τους. Σκοπός της επίσκεψης, η οποία διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο του μεταξύ τους «Συμφώνου Συνεργασίας», ήταν η προώθηση και προβολή των Ιερών Προσκυνημάτων της χώρας μας στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης αυτής επίσκεψης η Ρωσική Αντιπροσωπεία συνοδευόμενη από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, και Μέλη του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος έγινε δεκτή το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο στα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, συνοδευόμενη από τον κ. Βασίλειο Τζέρπο, Μέλος του Συνοδικού Γραφείου, η Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ιερόν Ησυχαστήριο του Οσίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής και την Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη Αττικής, ενώ παρακάθησε και σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 η Αντιπροσωπεία συμμετείχε σε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία χωροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Εκπρόσωπος Αυτής, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας προσφώνησαν την Αντιπροσωπεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, και ο Δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Βασίλειος Βαλασσόπουλος και αντηλλάγησαν ενθύμια της επισκέψεως δώρα. Στην Θ. Λειτουργία, εκτός των άλλων επισήμων, παρίσταντο και ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ο Πρέσβυς κ. Ηλίας Ηλιάδης, Προϊστάμενος των Ε1 και Ε2 Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, και η Γεν. Διευθύντρια Προβολής του ΕΟΤ κ. Αγγελική Βαρελά.

Μετά την παράθεση πρωϊνού προγεύματος στην Αίθουσα του Ιερού Ναού η Αντιπροσωπεία αναχώρησε για την Κόρινθο, όπου παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου επισκέφθηκε τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παύλου, το Βήμα του Γαλλίωνος στην Αρχαία Κόρινθο και την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου παρέθεσε προς τιμήν της Αντιπροσωπείας επίσημο γεύμα στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015 η Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Μονή Πετράκη, στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ακολούθησε «Κοινή Σύσκεψη» με την Επιτροπή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στα Γραφεία της, υπό την Προεδρία του Προέδρου αυτού, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, του Γραμματέως και Μελών Αυτού. Στη συνέχεια ανεχώρησε για την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης, απ᾽ όπου, μετά το προσφερθέν γεύμα, ανεχώρησε συνοδευομένη υπό του κ. Χρήστου Πετρέα, Μέλους του Συνοδικού Γραφείου για τα Μετέωρα, την Βέροια και την Θεσσαλονίκη.

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 η Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσκεψη-προσκύνημα στις Ιερές Μονές των Μετεώρων, είχε δε συναντήσεις με εκκλησιαστικούς και άλλους τοπικούς φορείς της περιοχής της Καλαμπάκας.

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 η Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσκεψη-προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά Βερμίου, στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Βέροια και σε πλησιόχωρες Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, ενώ παρακάθησε και σε επίσημο γεύμα που προσέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Αντιπροσωπεία αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη-προσκύνημα στον τάφο του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και στους Ιερούς Ναούς Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η Αντιπροσωπεία αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης για τη Ρωσία σήμερα, Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015.


Εκ του Συνοδικού Γραφείου


Κεντρική σελίδα Επιτροπής