Κεντρική σελίδα Επιτροπής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(08/10/2013)



«ΡΩΣΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΑΠΡΕΠΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΞΑΣ»



Την Τρίτη 8η Οκτωβρίου 2013, το Συνοδικό Γραφείο υποδέχθηκε Ομάδα περίπου 50 και πλέον Ρώσων προσκυνητών από ενορία της Μόσχας που συνόδευε ο Εφημέριος Πρωθιερεύς π. KONSTANTIN SOPELNIKOV. Η Ομάδα των προσκυνητών πραγματοποιεί δεκαήμερο προσκυνηματικό ταξίδι σε περιοχές της Ελλάδος και έχει οργανωθεί από το Ρωσικό Πρακτορείο POKROV, με το οποίο είχε συναντηθεί η Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου σε προηγούμενο ταξίδι της στην Μόσχα, και υλοποιείται από το Ελληνικό Γραφείο EPICURUS. Οι προσκυνητές, με την ευλογία του Θεοφιλ. Επισκόπου Θαυμακού κ. Ιακώβου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πετράκη, επισκέφθηκαν πρώτα και προσκύνησαν τα Ι. Λείψανα στην Εκκλησία των Ασωμάτων Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ, και ξεναγήθηκαν από τον Μοναχό πατέρα Επιφάνιο.

Στη συνέχεια τους υποδέχθηκε στην Ι. Σύνοδο εκ μέρους του Συνοδικού Γραφείου, ο Γραμματεύς αυτού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος, και τα Μέλη του κ. Βασίλειος Τζέρπος και κ. Χρήστος Πετρέας. Ο π. Σπυρίδων μετέφερε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου και καλωσόρισε τους προσκυνητές, εξηγώντας ότι με πολλή χαρά γίνονται δεκτοί στην Ι. Σύνοδο ομόδοξοι προσκυνητές από την Ρωσία, με την οποία υπάρχουν πολλοί δεσμοί με την Ελλάδα, και λόγω του πρόσφατα υπογραφέντος «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας» μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Εκ μέρους του Ελληνικού Γραφείου EPICURUS η ιδιοκτήτρια κα Οξάννα Κλεφτογιάννη, ευχαρίστησε τον Πανοσιολ/τατο Γραμματέα για την υποδοχή και εξήρε την λατρευτική αντίληψη για τα Ελληνικά προσκυνήματα που έχουν οι Ρώσοι ορθόδοξοι. Εκ μέρους της ομάδος των Προσκυνητών αντιφώνησε και ο συνοδός Πρωθ. π. Κωνσταντίνος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την ειδική υποδοχή από το Συνοδικό Γραφείο, επεσήμανε ότι με την προσκυνηματική επίσκεψη στην Ελλάδα, ενώ είχαν αίσθηση «απομακρυσμένου λαού» με τις επισκέψεις τους έγιναν δεκτοί με «χριστιανική αγάπη που διαρκεί, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος,» και τώρα αισθάνονται πολύ πιο κοντά στον Αδελφό Ομόδοξο Ελληνικό λαό. Αναφέρθηκε λέγοντας ότι στις επισκέψεις τους ζητούν την ευλογία και προσεύχονται για την ολοκλήρωση του νέου ναού της Ενορίας τους, στο οποίο έχουν αντίγραφο θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του 1700.

Αργότερα, μετά από σχετική προηγούμενη ενημέρωση του Εξοχωτάτου κ. Αναστασίου Λιάσκου, Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Τουρισμού έγινε και συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας με τον Έλληνα επιφανή και διακεκριμένο επιστήμονα Δρ. Κ.D. CHARALAMPOUS M.D. Clinical Professor of University of Texas - Houston σε θέματα που άπτονται την προώθηση επισκέψεων ελληνικών προσκυνηματικών Μνημείων, Ι. Μονών και τόπων από Αμερικανούς ταξιδιώτες και προετοιμασία ειδικών συναντήσεων περί αυτών, στο πλαίσιο της παρουσίας του Συνοδικού Γραφείου στην Τουριστική Έκθεση «NEW YORK TIMES TRAVEL SΗOW» στις αρχές του 2014.


Εκ του Συνοδικού Γραφείου


Κεντρική σελίδα Επιτροπής