ECCLESIA
Θ Ε Μ Α



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΕΠΙΦΆΝΙΟΥ ΟΙΚΟΝΌΜΟΥ


Επικοινωνήστε μαζί του

Προηγούμενη Σελίδα


Επιστολή προς την εφημερίδα «Το Βήμα»,
για το μάθημα των Θρησκευτικών


Κύριον
Σταύρον Ψυχάρην

Εκδότην – Δ/ντήν Εφημερίδος «ΤΟ ΒΗΜΑ»


ΕΝΤΑΥΘΑ



ΑΘΗΝΑ 21/1/2005


Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Σε σημερινό του άρθρο στο «ΒΗΜΑ», στη στήλη «Εμπιστευτικά» ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, αφού κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να διαχωρίσει το ρόλο της εξ αποκαλύψεως Χριστιανικής Θρησκείας από την εκπαιδευτική διαδικασία, επιδεικνύοντας σαφή ειρωνική διάθεση κατά της πρώτης, ασχολείται με την επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στην Εκπαίδευση.

Ευτυχώς που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην Εκκλησία τουλάχιστον να εκφράζει την άποψή της επί τέτοιων ζητημάτων, τη στιγμή που πολλοί συνάδελφοί του θα ήθελαν να Την δουν φιμωμένη και περιθωριοποιημένη. Δεν τους βγαίνει, όμως, βλέπετε, καθώς ο νοήμων Ελληνικός λαός δίνει την απάντησή του με τους υψηλότατους δείκτες θρησκευτικότητας που επιδεικνύει, αλλά και με τα θαυμαστά ποσοστά εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλει την Εκκλησία του, τη στιγμή κατά την οποία άλλοι θεσμοί, εν οις και η δημοσιογραφία, «πιάνουν πάτο».

Θα θυμίσω ότι το ενδιαφέρον της Εκκλησίας μας δεν εκφράστηκε για μαθήματα όπως τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία, η ιστορία, η γυμναστική, αλλά για τα θρησκευτικά και το περιεχόμενό τους, το οποίο πρέπει να έχει σαφή ομολογιακό χαρακτήρα, όπως είχε ανέκαθεν. Αυτό δε σημαίνει υποτίμηση ή υποβάθμιση των άλλων χριστιανικών ομολογιών και θρησκειών, αλλά την ανάγκη κατάληψης από μέρους τους, της θέσεως που τους αναλογεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Θυμίζω, επίσης, ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος στο άρθρο 16, παρ. 2 ορίζει χαρακτηριστικά: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Για το περί «θρησκευτικής συνείδησης» σημείο ποιός μπορεί να λειτουργήσει συμβουλευτικά προς το κράτος, αν όχι η Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκει, τυπικά ή ουσιαστικά το 98% του Ελληνικού λαού. Επίσης και ο νόμος 590/1977, άρθρο 9, παρ. 5, μεταξύ των άλλων καθηκόντων με τα οποία επιφορτίζει την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ορίζει να «παρακολουθεί το δογματικόν περιεχόμενον των διά τα σχολεία της Στοιχειώδους και Μέσης Εκπαιδεύσεως προοριζομένων διδακτικών βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών» και αυτό γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο μόνος υπεύθυνος και ασφαλής θεματοφύλακας του Ορθοδόξου δόγματος. Αυτονόητα πράγματα ζητεί, λοιπόν, η Εκκλησία και εναρμόνιση με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους από την πλευρά του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Απέναντί τους ο καθείς μπορεί να εκφράζει αντιρρήσεις, άπαντες, όμως, οφείλουμε πίστη, καθώς επιτάσσει το αγαθό της δημοκρατίας, αλλά και απόλυτο σεβασμό στο θρησκευτικό κριτήριο του Ελληνικού λαού.


Με εκτίμηση




Προηγούμενη Σελίδα