image with the sign of the Greek Church

Κεντρική Σελίδα | Ιερά Σύνοδος | Αρχιεπίσκοπος | 89,5 Radio | Ειδήσεις | Κοινωνία
Βιβλιοθήκη | Μουσείο | Multimedia | Τεχνική Βοήθεια | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία

Ιερά Σύνοδος



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝIA






ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ


Προηγούμενη σελίδα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ

«ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»


ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΑΠΟ 4-6 ΜΑΙΟΥ 2003


Εκπρόσωποι Εκκλησιών και εκκλησιαστικές προσωπικότητες, γυναίκες και άνδρες πολιτικοί και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για τρεις μέρες στα πλαίσια Συνεδρίου που οργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα «Αξίες και Αρχές για την οικοδόμηση της Ευρώπης». Το Συνέδριο παρακολούθησαν ανώτατοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας, πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών και πλήθος κόσμου. Τα Πρακτικά του Συνεδρίου θα εκδοθούν σε δυο γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά.

Στη χαραυγή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως των 25 κρατών-μελών 455 εκατομμύρια Ευρωπαίοι στέκονται σήμερα και ατενίζουν με ελπίδα ένα πολιτικό και ανθρώπινο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία σε ολόκληρο τον πλανήτη, δηλαδή το άκρως ιδιόμορφο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι ευτυχής συγκυρία ότι το Συνέδριο διεξάγεται στο πνεύμα της λειτουργικής περιόδου της Αναστάσεως του Χριστού, όταν οι χριστιανοί ομολογούμε ότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός επέλεξε να κυβερνά αναστημένος από τους νεκρούς, αφού έζησε ως άνθρωπος την εμπειρία του σταυρού. Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα περισσότερο από κάθε φορά βιώματα πνευματικής ανάστασης, μια καρδιά και μια ψυχή. Την στιγμή αυτή οι χριστιανικές Εκκλησίες της Ευρώπης δηλώνουν απερίφραστα την απόφασή τους να συνεργασθούν μεταξύ τους και με κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, για να ανταποκριθούν στα σημεία των καιρών αντλώντας από τα αποθέματα δυνάμεως που εξασφαλίζει η χάρη του Θεού και καταθέτοντας μαρτυρία ανάλογη με τις προσδοκίες των Ευρωπαίων. Γι αυτό είναι αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να μη θεσπίσει στη Συνταγματική Συνθήκη που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Συνέλευση ένα τακτικό διάλογο με τις χριστιανικές Εκκλησίες.

Ο διάλογος αυτός θα είναι εργαλείο συνεργασίας και προόδου προς όφελος όλων. Θα είναι διάλογος, ο οποίος θα αποβλέπει μεταξύ άλλων στη στήριξη της αρχής της ισότητας, η οποία αποκλείει κάθε μορφή διάκρισης λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, αναπηρίας, θρησκείας ή πεποιθήσεων. Θα είναι διάλογος ο οποίος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της απειλής της οικολογικής καταστροφής που παρουσιάζεται ολοένα με αυξανόμενη ένταση. Θα είναι διάλογος για τα προβλήματα που θέτει η βιοηθική. Θα είναι διάλογος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχιας παντού πάνω στη γη.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ειρήνη, η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη αναγνωρίζονται από όλους ως θεμελιώδεις αξίες. Το πραγματικό και βαθύτερο νόημά τους όμως - ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας- δεν κατανοείται ανεξάρτητα από το Ευαγγέλιο του Χριστού, ο ρόλος του οποίου υπήρξε όχι μόνον σημαντικός, αλλά και καθοριστικός. Το Ευαγγέλιο ασφαλώς δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά η Ευρώπη είναι διαποτισμένη από το Ευαγγέλιο και τα βιώματα που αυτό ενέπνευσε, χωρίς ποτέ να ισοπεδώνει, αλλά εμπλουτίζοντας σταθερά την πολιτισμική ποικιλομορφία της Ευρώπης. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Συνέλευση στο Σύνταγμα που θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κατά τα χρόνια που έρχονται να μη κάνει σαφή αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης. Αυτό θα δώσει στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το αναγκαίο ιστορικό του βάθος.


Οι χριστιανικές Εκκλησίες της Ευρώπης έχουν από κοινού συνείδηση του γεγονότος ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουμε προς μια Ευρώπη, την συνοχή της οποίας εξασφαλίζουν αξίες και αρχές και όχι οργανωμένα συμφέροντα. Για την εξασφάλιση της συνοχής αυτής πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία όλων για την ανάπτυξη μιας αυθεντικής ευρωπαϊκής παιδείας, η οποία θα αποθαρρύνει τις ιδεολογικές ακρότητες και θα ενθαρρύνει τον επαναπροσανατολισμό του συστήματος που αρχίζει με την παραγωγή και καταλήγει στην κατανάλωση.


Θεωρούμε χρήσιμη την εισδοχή στο υπό διαμόρφωση Σύνταγμα της Ε.Ε. ρήτρας ρητής επιφύλαξης των κρατικών αρμοδιοτήτων στον τομέα του πολιτισμού και κατοχύρωσης με πανηγυρικό τρόπο της γλωσσικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής πολυμορφίας της Ε.Ε.

Προηγούμενη σελίδα