Α΄ Συνεδρία της Δ. Ι. Σ.
(2/5/2006).

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 2.5.2006, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Μάιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 149ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Α. Ὁ Μακαριώτατος ευχήθηκε για την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και τόνισε την κοσμοσυρροή των πιστών στις Ιερές Ακολουθίες, γεγονός που αναμφισβήτητα δείχνει την αφοσίωσή του Λαού μας στην Αγία μας Εκκλησία.
- Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχήθηκε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, ως Αντιπρόεδρος Αυτής, στο Μακαριώτατο για την επιτυχημένη οκταετία του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε δεόντως.
- Στή συνέχεια ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τη Δ.Ι.Σ. για την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Εξοχώτατο κ. Κάρολο Παπούλια, την 26.4.2006, στον οποίο προσεφέρθη το Μηνολόγιο του Βασιλείου Β τοῦ Βουλγαροκτόνου, έκδοση της «Αποστολικής Διακονίας» της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την επίσκεψη αυτή δηλώθηκε ο σεβασμός του κ. Προέδρου στην Εκκλησία και αναγνωρίσθηκε ότι ο λόγος Αυτής για τα προβλήματα του Λαού μας είναι ευεργετικός.
- Ἀκολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στην τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο, ενημέρωσε τη Δ.Ι.Σ. για το θαυμαστό αυτό γεγονός και την πηγαία ευσέβεια του αναριθμήτου πιστού Λαού που βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα την ημέρα εκείνη.

- Β. Ἡ Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:
- Να συγκληθεί Ημερίδα για τα 25 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Να ενισχύσει οικονομικά τις πτωχές και ακριτικές Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους εξόδων.
- Να ομιλήσει κατά την διάρκεια του Εσπερινού της Θρονικής Εορτής της Εκκλησίας μας, επ' ευκαιρία της Ιεράς Μνήμης του Αγίου Ενδόξου, Πανευφήμου, και Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου, Ιδρυτού Αυτής, την 28η Ιουνίου 2006 ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Μάνταλος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, και κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών την 29η Ιουνίου 2006 ο Συνοδικός Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.
Να εγκρίνει το υποβληθέν υπό της Αρχιγραμματείας σχέδιο Κανονισμού «Περί Συστάσεως Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μεταναστών, Προσφύγων και Παλιννοστούντων».

Γ. Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Μετά το πέρας της Συνεδρίας, στις 13.00, στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού τιμήθηκαν από την Εκκλησία της Ελλάδος με το Δίπλωμα και τα Διάσημα του Χρυσού Σταυρού του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου, δια χειρών του Μακαριωτάτου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου κ. Χριστοδούλου, ο Ελλογιμώτατος κ. Γεώργιος Κοντόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός, και ο Ελλογιμώτατος κ. Δημήτριος Σκαρβέλης, Ακαδημαϊκός, Στρατηγός και Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. επί τιμή.
Περί του έργου και της επιστημονικής προσφοράς των τιμηθέντων μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και ο Αντιστράτηγος Ηλίας Καζούκας αντιστοίχως.



Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου