ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Η΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για το 1821
(18/3/2019).

Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, υλοποιώντας την Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 7ης μηνός Μαρτίου 2019, συνεχίζει την κατ' έτος διοργάνωση των Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων για την Επανάσταση του 1821.

Η διεξαγωγή του Η΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου θα λάβει χώρα την 18η και την 19η μηνός Οκτωβρίου 2019 στην Αθήνα.

Το θέμα του Συνεδρίου είναι «Οι μεγάλες Προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως - Ομοψυχία και διχόνοια κατά την Επανάσταση».

Σκοπός του εφετινού Συνεδρίου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι να προβάλει τις Μεγάλες Προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως, ανδρών και γυναικών, να προσεγγίσει το ποικιλόμορφο δίπολο ομοψυχία - διχόνοια ως συντελεστή των γεγονότων της Επαναστάσεως και «τραύμα» στην πολιτική ζωή του μετέπειτα κράτους, αλλά και τον ρόλο της Εκκλησίας (κλήρου και λαού) που ήταν σημαντικότατος, όπως έχει πια αναδειχθεί, σε όλη την περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση.

Η Επιστημονική Επιτροπή της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος υπενθυμίζει την ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής (call for papers) και παρακαλεί τους ενδιαφερομένους να καταθέσουν προτάσεις για πρωτότυπες επιστημονικές εισηγήσεις στην ελληνική γλώσσα, διάρκειας 20 λεπτών, επί όψεων της ανωτέρω θεματικής, όπως:

1. Συγκλίσεις και αποκλίσεις σχετικά με την Επανάσταση στο εσωτερικό της Εκκλησίας.
2. Οι μηχανισμοί σφυρηλάτησης ενότητας τις παραμονές του Αγώνα.
3. Η διάσπαση της Επανάστασης στις παραδουνάβειες Ηγεμονίες.
4. Ιδεολογικές συγκρούσεις για την ταυτότητα του μετεπαναστατικού Ελληνικού Κράτους και ο ρόλος της Εκκλησίας.
5. Η αυτοκατανόηση της θέσης των Ελλήνων αγωνιστών στις εμφύλιες συγκρούσεις και στο αίτημα για ομοψυχία.
6. Ο ρόλος του εξωτερικού παράγοντα στις εμφύλιες συγκρούσεις του Αγώνα.
7. Η πρόσληψη του «τραύματος της διχόνοιας» στον νεώτερο πολιτικό και εκκλησιαστικό λόγο της ελεύθερης Ελλάδας.
8. Στρατιωτικές Προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως.
9. Πολιτικές Προσωπικότητες του 1821.
10. Εκκλησιαστικές Προσωπικότητες που συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στον Αγώνα.
11. Τα αίτια της Διχόνοιας - Η εμφύλια διαμάχη.

Οι προτάσεις (υπό μορφή περιλήψεων, όχι εκτενεστέρων των 250 λέξεων) δέον όπως κατατεθούν στην Επιστημονική Επιτροπή της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος έως την 20ή Μαΐου 2019, ταχυδρομικώς, στη διεύθυνση της Ιεράς Συνόδου (Ιωάννου Γενναδίου 14 και Ιασίου 1 Τ.Κ. 11521) ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: bartholomaios antoniou@yahoo.com - politistikitautotita@yahoo.gr

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία δύνασθε να απευθύνεσθε στο Γραφείο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, τηλ. 210-7272214/5 ή 6983772240, και τον Γραμματέα αυτής Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αντωνίου - Τριανταφυλλίδη.

Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος