ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ364/2017
Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 201705.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.00 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ
Η ενημερωτική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη και αναφέρεται σε όλα όσα φέρνει η μέρα, έχει σήμερα τα θέματα: «Το Συναξάρι της ημέρας, ο καιρός, σαν σήμερα, παρουσίαση ενός σημαντικού γεγονότος ή προσώπου από την Ελληνική ιστορία, Εκκλησιαστική επικαιρότητα, Εκκλησιαστικές ανακοινώσεις, κοινωνικά, οικονομικά, ιατρικά, πολιτιστικά, οικολογικά θέματα, σύντομη αναφορά σε ένα τόπο της πατρίδος μας, προέλευση και σημασία γνωστών παροιμιακών εκφράσεων και επιλεγμένο απόσπασμα από σημαντικά κείμενα».

09.00 & 10.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11.01 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (Ε)
Στην εκπομπή του Ρ/Σ: «Η ταυτότητα της Εκκλησίας», ο Βασίλης Σπυρόπουλος παρουσιάζει αυτό τον καιρό μιά σειρά εκπομπών με τον γενικό τίτλο: «Η αλληλοπεριχώρηση ως τρόπος υπέρβασης των ανθρώπινων συγκρούσεων». Σήμερα το θέμα είναι: «Αλληλοπεριχώρηση και ανθρώπινες σχέσεις». Καλεσμένος είναι ο π. Αντώνιος Πινακούλας, εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου.

12.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

12.01 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Παραδοσιακή μουσική
Με τον Λάμπρο Λιάβα

13.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΒΙΒΛΟΣ ΓΕΝΕΣΕΩΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Στην εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στην γενεαλογία του Ιησού Χριστού και τα πρόσωπα που την αποτελούν, όπως αυτά καταγράφονται στο κατά Ματθαίον και στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο. Καλεσμένος είναι ο Ομότ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Πατρώνος.

14.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

14.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Ο Βασίλης Σπυρόπουλος διαβάζει από το βιβλίο: «Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου Γράμματα από την Εξορία». Εισαγωγή – Νεοελληνική απόδοση Αθανασίου Κοτταδάκη. Έκδοση «Χριστιανική Στέγη Καλαμάτας».

15.00 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Δόγμα και ζωή», που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται, στα δόγματα της Ορθόδοξης πίστης και τη σημασία τους στην ζωή των σύγχρονων πιστών. Σήμερα το θέμα είναι: «Το Χριστολογικό Δόγμα στην Αρχαία Εκκλησία. Μέρος Γ΄». Καλεσμένος είναι ο κ. Γιώργος Σίσκος, Δρ Θεολογίας, Διδάσκων «Ερμηνεία των δογματικών συμβολικών κειμένων της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας» στο Ποιμαντικό και Κοινωνικής Θεολογίας Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

16.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.01 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ε)
Άσμα καινόν
Με τον Πέτρο Παπαεμμανουήλ

17.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.01 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – «ΠΑΙΔΙΟΝ ΝΕΟΝ» - ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ
Η εορταστική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς αναφέρεται στην ανακαίνιση της ανθρώπινης φύσεως που πραγματοποιήθηκε από το «Παιδίον Νέον» που γεννήθηκε για μας. Σήμερα, το θέμα είναι: «Από τη βιολογική στην εκκλησιαστική οικογένεια. Μέρος Γ΄». Καλεσμένος είναι ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

18.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

18.01 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

18.30 ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

19.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

19.01 ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟΝ 89,5
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Απόγευμα στον 89,5», που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, αποτελεί ενημερωτική εκπομπή ποικίλης ύλης που έχει σήμερα θέματα: α) «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και προετοιμασία των Χριστουγέννων». Καλεσμένος είναι ο κ. Στέλιος Κούκος, δημοσιογράφος και συγγραφέας και β) «Η σφαγή των κατοίκων και η καταστροφή της πόλης των Καλαβρύτων, η οποία σημειώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1943 από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής». Καλεσμένος είναι ο κ. Ιωάννης Μπεζαντάκος, φιλόλογος.

20.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – Η ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΥΛΗΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στην Ενανθρώπηση του Χριστού και στις αντιλήψεις περί ύλης. Σήμερα το θέμα είναι: «Οι αντιλήψεις περί ύλης στους Αρχαίους Έλληνες». Καλεσμένος είναι ο κ. Διονύσης Σκλήρης, υποψήφιος Δρ Θεολογίας.

21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Στη σειρά εκπομπών «Αναγνώσματα», η Μαρία Ζήση διαβάζει από την αφηγηματική βιογραφία «Ο Άγιος των θαλασσών, Άγιος Νικόλαος» του Σώτου Χονδρόπουλου. Εκδόσεις Καινούρια Γη.

22.00 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Προσεγγίσεις στους όρους της πίστεως», που αναφέρεται, με εποπτικό τρόπο, στους όρους της πίστεως και τους τρόπους που οι πιστοί οδεύουν προς την θεογνωσία και παρουσιάζει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, έχει, σήμερα, θέμα: «Ο λειτουργικός χρόνος. Μέρος Β΄».

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Χρήστος Μιχαηλίδης διαβάζει από το βιβλίο «Η ζωή θα είναι αγάπη και η αγάπη θα είναι ζωή - Η ζωή του π. Δημητρίου Κλεπινίν» της Ελέν Αρζακόφσκι - Κλεπινίν. Μετάφραση Πολυξένη Τσαλίκη - Κιοσόγλου. Εκδόσεις Ακρίτας.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 11.01 – Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

03.00 ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ (Ε)
Με τον π. Χρύσανθο Αλισάφη

04.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 16.01 - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

05.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5