ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ306/2018
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 201805.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 ΨΑΛΜΟΙΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙΣ (Ε)
Με το Νικόλαο Νικολάου

06.30 ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ (Ε)
Με την Ιωάννα Κατσούλα

07.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Παραδοσιακή μουσική από όλο τον κόσμο
Με τον Λάμπρο Λιάβα

12.00 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (E)
Με τον Βασίλη Σπυρόπουλο. Σήμερα το θέμα είναι: «Η έννοια της διακονίας στην Εκκλησία». Καλεσμένοι είναι: o Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης και ο Αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος από την Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος.

14.00 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (Ε)
Στην εκπομπή του Ρ/Σ: «Ερμηνευτικά σχόλια στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο της Κυριακής», ο Στέλιος Αραβαντινός αναφέρεται στο Αποστολικό (Κολ. γ΄ 4 – 11) και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα (Λουκ. ιδ΄ 16 – 24) της Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά.

14.30 ΓΝΗΣΙΑ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Ε)
Με τον Γιάννη Τσιαμούλη και τον Στέλιο Κατσιάνη

15.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗ ΚΑΙ ΚΤΙΣΗ - ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα αναφέρεται στη σχέση Ενανθρώπησης και Εκκλησίας. Σήμερα το θέμα είναι: «Εκκλησία = Σώμα Χριστού ». Καλεσμένος είναι ο π. Χρήστος Φιλιώτης - Βλαχάβας, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, στον Τομέα της Ιστορίας, Δόγματος, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, εφημέριος στον Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών στο Στρασβούργο.

16.00 Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Η Παλαιά Διαθήκη διηγείται», που αναφέρεται σε γνωστά και άγνωστα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης και επιχειρεί τη θεολογική προσέγγισή τους και παρουσιάζει η Λέκτορας Παν/μίου Αλεξάνδρα Παλάντζα, έχει σήμερα θέμα: «Η διήγηση περί του Σαμουήλ, Κριτού και Προφήτου».

16.30 Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Την εκπομπή του Ρ/Σ: «Η Θεολογία στη ζωή μας», παρουσιάζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Σήμερα, η εκπομπή έχει θέμα: «Οι βαθμοί της αγιότητος».

17.00 ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Την εκπομπή του Ρ/Σ: «Σκοποί του τόπου μας», παρουσιάζει ο Πέτρος Ανδρουτσόπουλος. Σήμερα το θέμα είναι: «Σκοποί του τόπου μας από την Αρεόπολη».

18.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

18.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει το βιβλίο «Ο δρόμος των ασκητών» του Τίτο Κολιάντερ. Εκδόσεις Ακρίτας.

19.00 ΒΙΒΛΙΟΝ ΑΝΕΩΓΜΕΝΟΝ
Στην εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός παρουσιάζει και σχολιάζει το βιβλίο: «Η κλίμακα των Μακαρισμών» του Jim Forest. Μετάφραση Θάνος Κιοσόγλου. Εκδόσεις Πορφύρα.

19.30 ΨΑΛΜΟΙΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙΣ (Ε)
Με το Νικόλαο Νικολάου

20.00 ΑΠΟ ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΤΕΧΝΗ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο π. Πέτρος Μινώπετρος, έχει, σήμερα, θέμα: «Η σάρκωση του λόγου και η συνάντηση της Εκκλησίας με τον πολιτισμό». Καλεσμένος είναι ο κ. Ιωσήφ Βιβιλάκης, θεολόγος και θεατρολόγος.

21.00 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΨΑΛΩ ΤΩ ΘΕΩ ΜΟΥ ΕΩΣ ΥΠΑΡΧΩ (Ε)
Ερμηνεία και ανάλυση των Ψαλμών του Δαυίδ
Με τον π. Ματθαίο Χάλαρη

22.00 ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ε)
Στη σειρά «Μεγάλα Αφιερώματα», ο Ρ/Σ της Εκκλησίας 89,5 παρουσιάζει, τον βίο του Αγίου Διονυσίου του πολιούχου της Ζακύνθου. Το αφιέρωμα περιέχει λεπτομερή αναφορά στη ζωή και το παράδειγμα του Αγίου, που, παρέχοντας την χριστιανική συγγνώμη στον φονιά του αδερφού του, ονομάστηκε ο Άγιος της συγγνώμης. Ο Άγιος που «νίκησε» το μίσος δια της αγάπης, ο Άγιος που υποκατέστησε την δικαιοσύνη των ανθρώπων με τη δικαιοσύνη του Χριστού. Παρεμβάλλονται ύμνοι αφιερωμένοι στον Άγιο Διονύσιο, τονισμένοι κατά το μουσικό ιδίωμα του Ζακυνθινού μέλους. Μελέτη και παρουσίαση από τον συγγραφέα Νίκια Λούντζη.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ 12.00 – ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

02.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

04.00 Β΄ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ 15.00 - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5

05.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Ε)
Ο π. Διονύσιος Χατζηαντωνίου διαβάζει από το βιβλίο «Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου - Βίος και λόγοι» της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής Χανίων.