ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati, μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.»


Το καλοκαίρι για κάποιους έχει ήδη ξεκινήσει και μαζί του τα εκθεσιακά γεγονότα στα ιδρύματα και τα μουσεία της περιφέρειας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε στο δήμο Σιθωνίας στην περιοχή Νικήτη (ή Νικήτας) της Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η περιοδική έκθεση με τίτλο: «Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati, μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.».

Οι Ιταλοελβετοί αρχιτέκτονες αδελφοί Fossati ήταν οι τελευταίοι που είχαν δει το θαύμα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη στην αρχική του μορφή πριν από 170 χρόνια, ενώ διενεργούσαν εργασίες αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας την περίοδο 1847-1849, κατ' εντολή του τότε Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αμπντουλμετζίτ.

Τότε, οι Fossati ανακάλυψαν και φωτογράφησαν τα περίφημα μωσαϊκά του μνημείου που περιλάμβαναν και τη μορφή του Αγγέλου, που "αποκαλύφθηκε" εκ νέου το 2009 από τους σύγχρονους αναστηλωτές της Αγίας Σοφίας, προκαλώντας ενθουσιασμό στην παγκόσμια κοινότητα. (πιθανολογείται ότι το ψηφιδωτό αναπαριστά αρχάγγελο, που προστατεύει τον Θρόνο του Θεού και δημιουργήθηκε μεταξύ 9ου και 14ου αιώνα).

Οι Fossati (Γκασπάρε και Τζιουζέπε) "κατέγραψαν" τα μωσαϊκά σε έγχρωμες υδατογραφίες και λιθογραφίες που περιλάμβαναν και τη μορφή του Αγγέλου αλλά ...η ανακάλυψή τους δεν συγκίνησε τον Σουλτάνο, ο οποίος διέταξε να καλυφθεί ξανά με γύψο.

Όπως και να 'χει, χάρη στους αδελφούς Gaspare και Giuseppe Fossati και τις εργασίες αποκατάστασής της, που ανέλαβαν -επικεφαλής 800 και πλέον εργατών- η Αγία Σοφία, το μεγαλειώδες οικοδόμημα της Ορθοδοξίας, σώθηκε 13 αιώνες μετά την ανέγερσή του.

Μετά την αποπεράτωση των έργων και τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια της Αγίας Σοφίας (13 Ιουλίου 1849), οι Fossati δημοσίευσαν στο Λονδίνο τις έγχρωμες λιθογραφίες από τη διετία της αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, με εντυπωσιακές απόψεις από το εσωτερικό του μνημείου αλλά και το τοπίο της Πόλης των αρχών του 19ου αιώνα.

Oι λιθογραφίες "βρέθηκαν" και ανασύρθηκαν μεταξύ άλλων πολύτιμων κληροδοτημάτων, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι "υλικό" από τη δωρεά (από το 1963) του ομογενή Αιγυπτιώτη Ιωάννη Τρικόγλου.

Οι επισκέπτες λοιπόν στην έκθεση θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν τη σπάνια συλλογή από 22 έγχρωμες λιθογραφίες του Gaspare Fossati που απεικονίζουν τον περικαλλή ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και τον περιβάλλοντα χώρο του.

Επίσης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε οθόνη επιλεγμένο σύγχρονο φωτογραφικό υλικό της Αγίας Σοφίας από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του σημαντικού αρχαιολόγου Θεόδωρου Κορρέ (Α.Π.Θ.)

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης, στη Χαλκιδική.