ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Έκθεση φωτογραφίας: «Άθως Θύραυλοι Στώμεν»


Η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει στον χώρο της, τη φωτογραφική έκθεση του Δημήτρη Λουζικιώτη «Άθως Θύραυλοι Στώμεν».

Στην έκθεση παρουσιάζονται 45 αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες θυρών και παραθύρων από τις Καρυές και την ευρύτερη περιοχή της Αθωνικής Πολιτείας. Ένα έργο για το οποίο ο Δημήτρης Λουζικιώτης εργάστηκε από τις αρχές του 2000, φωτογραφίζοντας διαρκώς σε κάθε ένα από τα πολυάριθμα ταξίδια του στην Αθωνική Πολιτεία. Το πλούσιο αρχείο των φωτογραφιών που προέκυψε, αποτέλεσε την βάση για την έκδοση ενός λευκώματος - που φέρει τον ομώνυμο τίτλο- και στο οποίο εκτός από το φωτογραφικό υλικό παρατίθενται και πρωτότυπα ποιητικά σχόλια (Αγαθή Δημητρούκα, Ντέμης Κυριάκου, Κωνσταντίνος Παλιάν).

Η συλλογή της έκθεσης αποτελεί ένα μόνο δείγμα των αγιορείτικων θυρών και παραθύρων, «ορισμένα εκ των οποίων δεν υπάρχουν πια», μας πληροφορεί στον κατάλογο της έκθεσης ο αρχιτέκτων-αναστηλωτής Φαίδων Χατζηαντωνίου.

Περίτεχνες ξυλόγλυπτες πόρτες, κιγκλιδώματα, μεταλλικά στοιχεία, ρόπτρα, μαρμάρινα πρόπυλα είναι οι «κρυμμένες ομορφιές που συνθέτουν κι αυτές το πολύχρωμο αρχιτεκτονικό ψηφιδωτό του Αγίου Ορους», όπως σημειώνει ο αρχαιολόγος δρ Νίκος Μερτζιμέκης που τεκμηρίωσε τις φωτογραφίες. Οι περισσότερες είχαν κατασκευαστεί τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα από τεχνίτες της χώρας που δούλευαν το ξύλο, την πέτρα και το μέταλλο.
Μέρος της έκθεσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε και στην Αθήνα, στο περίφημο αρχοντικό των Μπενιζέλων στην Πλάκα, τον περασμένο Γενάρη.
Ο Δημήτρης Λουζικιώτης γεννήθηκε στη Στρατονίκη Χαλκιδικής. Φωτογραφικά του έργα έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, έχουν παρουσιαστεί σε και χώρους τέχνης και αρκετά ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Την έκθεση επιμελείται ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος, και η διάρκεια της έκθεσης είναι έως τις 19 Μαΐου.