ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο: «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο»


Ο Πανάγιος Τάφος και το έργο αποκατάστασής του, που διεξήχθη από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα παρουσιαστούν στην ψηφιακή έκθεση «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 21 Μαΐου 2018 ως τις 31 Ιανουαρίου 2019.

Όπως μας είπε η αρχαιολόγος και εισηγήτρια της πρότασης, Δρ. Αναστασία Λαζαρίδου «η έκθεση προβάλλει ένα παγκόσμιο μνημείο - σύμβολο της Χριστιανοσύνης και ορθώς διοργανώνεται στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο», τονίζοντας ότι έτσι θα έχει την ευκαιρία το ελληνικό κοινό -και οι ξένοι επισκέπτες της θερινής, κυρίως, σεζόν- να γνωρίσουν το σπουδαίο έργο των σύγχρονων Ελλήνων επιστημόνων.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δυο ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται σε συνοπτική μορφή η ομόλογη έκθεση του National Geographic Society, η οποία φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στο Μουσείο του National Geographic στην Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για έκθεση η οποία, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών και τρισδιάστατων μοντέλων, μεταφέρει νοερά τον επισκέπτη στα Ιεροσόλυμα και συγκεκριμένα στον Ναό της Αναστάσεως στον Πανάγιο Τάφο. Στη δεύτερη ενότητα εκτίθεται το επιστημονικό ψηφιακό υλικό του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου το οποίο διαθέτει και επεξεργάζεται η διεπιστημονική ομάδα.

Επικεφαλής της αποστολής που πραγματοποίησε εργασίες συντήρησης στο Ιερό Κουβούκλιο ήταν η Τόνια Μοροπούλου, Καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο. Η ίδια είχε δηλώσει σε έλληνες δημοσιογράφους «Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή (αυτή του ανοίγματος του Τάφου μετά από 7 αιώνες), γιατί ο κίνδυνος αστοχίας ήταν τεράστιος! Όταν τον ανοίξαμε, νιώσαμε δέος και πρωτόγνωρα συναισθήματα» και συνεχίζει. «Επί της νεκρικής κλίνης είδαμε τις αύλακες για τα σωματικά υγρά του Ιησού και μια θέση για την κεφαλή προς Δυσμάς. Από εκείνη τη στιγμή και για όλη μας τη ζωή, ένα κομμάτι της ψυχής μας έμεινε εκεί».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες επιστήμονες απέδειξαν με μετρήσεις ότι η πλάκα κάτω από τη μαρμάρινη που είχαν τοποθετήσει οι Σταυροφόροι, η σπασμένη γκρίζα πλάκα με το εκχάραμα του σταυρού, δεν είναι των Σταυροφόρων, αλλά η αυθεντική, που τοποθέτησαν στον Πανάγιο Τάφο ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη.

Η ψηφιακή διαδραστική έκθεση προηγμένης τεχνολογίας για το εμβληματικό έργο διεθνούς εμβέλειας και παγκόσμιας σημασίας, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Βουλής.