ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Διάλεξη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με τους π. Αλέξανδρο Καριώτογλου και Ιωσήφ Βιβιλάκη


Ποιος χώρος λατρείας; Με αυτό το ερώτημα τιτλοφορείται η τέταρτη από τις πέντε διαλέξεις που επιμελείται ο σημαντικός εικονογράφος Γιώργος Κόρδης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη για το σύγχρονο πρόσωπο της βυζαντινής τέχνης. Μετά τον π. Σταμάτη Σκλήρη, την σκυτάλη σήμερα παίρνουν ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου και ο Ιωσήφ Βιβιλάκης.

Ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1948 και κατάγεται από τη Σάμο. Σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία. Ειδικεύτηκε στην Ιστορία των Θρησκευμάτων και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, για τρία χρόνια στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας καθώς και για οκτώ χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. Διετέλεσε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και μόλις αφυπηρέτησε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου Πειραιώς, χειροτονήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο και ιερουργεί στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά. Έχει συγγράψει 10 βιβλία επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, μέρος του συλλογικού συγγράμματος του Θεολογικού Τμήματος για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ένα σημαντικό αριθμό άρθρων. Για το βιβλίο του "Ορθοδοξία και Ισλάμ" έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο "Αμπντί Ιπεκτσί".

Ο Ιωσήφ Βιβιλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1996 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα του ιδίου Πανεπιστημίου με την εργασία "Η θεατρική ορολογία στους Πατέρες της Εκκλησίας. Συμβολή στη μελέτη της σχέσεως Εκκλησίας και θεάτρου". Από το 1984 έως το 1997 δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1998 εξελέγη λέκτορας και το 2002 επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις. Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και την τελευταία περίοδο γράφει βιβλιοκριτική στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Ιδιαίτερη θέση στις ερευνητικές του αναζητήσεις έχει ο βίος και το έργο του Φώτη Κόντογλου. Το 1995, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση και τα 30 από την κοίμηση του Αϊβαλιώτη δημιουργού, σχεδίασε τον πολυσυλλεκτικό τόμο "Φώτης Κόντογλου εν εικόνι διαπορευόμενος" (εκδόσεις Ακρίτας), ενώ το 1999 δημοσίευσε το σύνολο των θεατρικών κριτικών (1936-1960) του Μ. Καραγάτση.

Σήμερα Δευτέρα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1) 18.00 – 20.00. Για πληροφορίες – κρατήσεις στο τηλ. 2103611206. Χορηγός επικοινωνίας το ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5