ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα


Ένα συλλογικό έργο της διεπιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), παρουσιάζεται σήμερα το απόγευμα, στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, ανέλαβε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εβδομήντα ολόκληρα χρόνια μετά την προηγούμενη επέμβαση στο σημαντικότερο μνημείο της Ορθοδοξίας. Τότε, βρετανοί επιστήμονες είχαν τοποθετήσει σιδερένιο κλωβό για να εμποδίσουν την μεταμόρφωσή του.

Οι επιστήμονες του ΕΜΠ κινήθηκαν σε μια ιδιότυπη «μηχανή του χρόνου», επιστρέφοντας πίσω για να ξαναβρούν την πρώτη εικόνα του ιερού μνημείου. Παράλληλα, όμως, κινήθηκαν προς το μέλλον αποτυπώνοντας ψηφιακά όλο τον διάκοσμό του ώστε να διορθώσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να παραδώσουν τελικά ένα εξαιρετικά χρήσιμο ηλεκτρονικό «εργαλείο» στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τις μεταγενέστερες γενιές.

Στα χέρια της ελληνικής διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, το μνημείο αποκαταστάθηκε μόλις σε οκτώ μήνες. Για το μνημείο και την αποκατάστασή του θα μιλήσει η επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε το γιγαντιαίο έργο, η καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Αντωνία Μοροπούλου.

Η μελέτη του έργου είχε παρουσιαστεί πριν από τρία χρόνια στην Αθήνα, σε πανηγυρική εκδήλωση Ζάππειο Μέγαρο με παρόντες τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και «οικοδεσπότη» τον πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Γκόλια.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Αμφιθέατρο "Στέφανος Δραγούμης", Ώρα Έναρξης: 19:00