ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η βυζαντινή ζωγραφική σήμερα: πέντε διαλέξεις στο Ίδρυμα Θεοχαράκη


Ζωγράφοι , ιερείς, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ιστορικοί τέχνης, ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα και κάθε Δευτέρα έως τα μέσα Μαΐου ένα γόνιμο διάλογο με το κοινό, στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Θεοχαράκη. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ελληνική παραδοσιακή ζωγραφική, η οποία έχει καθιερωθεί να ονομάζεται βυζαντινή.

Πρώτος ομιλητής και επιμελητής του κύκλου των διαλέξεων ο Γιώργος Κόρδης, γνωστός από τη θητεία του στο Πανεπιστήμιο και από την αγιογράφηση σύγχρονων μνημειακών ναών. Ο Κόρδης, ένας από τους πιο παραγωγικούς και σημαντικούς πρεσβευτές μας στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ένα τεράστιο εικονογραφικό πρόγραμμα σε πάνω από δέκα πολιτείες στην Αμερική, στον Καναδά, πρόσφατα και στην Αυστραλία, γενικότερα όπου ζει και ακμάζει ο ελληνισμός ρίχνει τους καρπούς μιας πλούσιας ζωγραφικής παράδοσης.

Συνοδοιπόροι και επόμενοι ομιλητές στο ίδρυμα Θεοχαράκη είναι ομότεχνοι του Κόρδη – ο Χρήστος ο Κεχαγιόγλου και ο Κώστας Λάβδας -, πατέρες της εκκλησίας μας, ο π. Σταμάτης Σκλήρης – ζωγράφος ο ίδιος - και ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, αλλά και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με σοβαρό επιστημονικό έργο ο Ιωσήφ Βιβιλάκης και ο Μάνος Στεφανίδης.
Κι όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου, πρόθεση του επιμελητή και των συμμετεχόντων ομιλητών είναι να φέρουν στο προσκήνιο ένα διάλογο γύρω από την βυζαντινή τέχνη, τις διαστάσεις, και την πιθανή λειτουργία της στο σύγχρονο εικαστικό γίγνεσθαι.

Απόψε το απόγευμα 6-8 στο ίδρυμα θεοχαράκη, ακριβώς απέναντι από το Σύνταγμα, πρώτος ομιλητής ο Γιώργος Κόρδης. Χορηγός επικοινωνίας του κύκλου διαλέξεων ο 89,5