ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Βολανάκης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη


Η μεγάλη έκθεση με 70 έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη επαναφέρει το βλέμμα στη μεγάλη ζωγραφική του 19ου αιώνα. Με τίτλο «Κωνσταντίνος Βολανάκης: ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας», η έκθεση συγκεντρώνει σπουδαία έργα του καλλιτέχνη από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε μια συναρπαστική και σπάνια συνύπαρξη.

Ο ζωγράφος δεν ασχολήθηκε καθόλου με την προσωπογραφία ούτε με την ηθογραφία, αλλά αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στη θαλασσογραφία. Από την αγάπη του στη θάλασσα και στη ναυσιπλοΐα, ο δημιουργός απέδωσε όλες τις εκδοχές της γαλήνης και της νηνεμίας με ειδυλλιακές αποβάθρες και ήρεμες παραλίες αλλά και όλες τις εκδοχές της έντασης και της σύγκρουσης, με ιστορικές ναυμαχίες και γεμάτες ένταση τρικυμίες.

Εξέχουσα θέση έχει η «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» που ανήκει στο Αρχηγείο Ναυτικού και κατά παράδοση κοσμεί το πρωθυπουργικό γραφείο (ο Βολανάκης είχε παρουσιάσει το έργο αυτό στα Ανάκτορα το 1883).

Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1837, ο Βολανάκης ακολούθησε τον δρόμο των ελλήνων αστών. Με πρώτες σπουδές στην Ερμούπολη, πήρε μετά τον δρόμο για την Τεργέστη, κοιτίδα ελληνικού στοιχείου, και μετά για το Μόναχο εκβάλλοντας στην τότε μητρόπολη των τεχνών.

Ο Βολανάκης ήταν ο ίδιος μια εμβληματική και τραγική μορφή. Η απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1883, παρά την αντίθετη γνώμη που είχε ο κουμπάρος του Νικόλαος Γύζης, είχε δυσμενή επίπτωση στην ποιότητα της ζωής του και επηρέασε δυσμενώς ακόμη και την τέχνη του. Οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις και οι χαμηλότατες τιμές πώλησης των έργων του είχαν σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια της ζωής του να τα ζήσει στην απόλυτη φτώχεια.

Ο Έλληνας ζωγράφος του οποίου το έργο «Η Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο» πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2008 για σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έχοντας επιζήσει από μία απόπειρα αυτοκτονίας, συνεργαζόταν με έναν Πειραιώτη κορνιζά φτιάχνοντας έργα σε μέγεθος που να ταιριάζει με τις ξυλόγλυπτες κορνίζες του. Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης πέθανε το 1907 και "στην κηδεία του παρευρέθησαν μόνο 5-6 άτομα".

Ίδρυμα Θεοχαράκη
Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
Tηλ: 2103611206