ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Παράταση για την έκθεση Βαρλάμου στο Βυζαντινό


Η έκθεση Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου του ζωγράφου – χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου (1922-2013) η οποία παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Δεκεμβρίου 2017, παρατείνεται έως και τις 15 Απριλίου 2018.

Η έκθεση περιλαμβάνει 120 έργα (λάδια, ακουαρέλες, σχέδια, χαρακτικά) και διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: την κεντρική ενότητα με τα Αγριολούλουδα πλαισιώνει μια μικρότερη με θέμα τα Μετέωρα και μια τρίτη με σχέδια και χαρακτικά που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας στην Ελλάδα.

Παράλληλα με το καλλιτεχνικό έργο του Γ. Βαρλάμου, στην έκθεση παρουσιάζεται και ένα μικρό μέρος του εργαστηρίου του: τα εργαλεία χαρακτικής του και προσωπικά αντικείμενα ζωντανεύουν το έργο και τη δράση του.

Ο Γ. Βαρλάμος σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Ο. Αργυρό και τον Κ. Παρθένη και χαρακτική με δάσκαλο τον Γ. Κεφαλληνό. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Παρίσι στην École des Beaux-Arts και στο College Technique Estienne, όπου και ειδικεύτηκε στην τέχνη του βιβλίου και στη χάραξη γραμματοσήμων. Είχε την τύχη να είναι από τους εκλεκτότερους μαθητές του Κεφαλληνού, ο οποίος τον επέλεξε ως έναν από τους συνεργάτες που δημιούργησαν σε λεύκωμα τη χαρακτική αποτύπωση δέκα λευκών ληκύθων του 5ου π.Χ. αιώνα με τίτλο «Δέκα Λευκαί Αττικαί Λήκυθοι.»

Ο Βαρλάμος υπηρέτησε με πάθος τη χαρακτική, γιατί τη θεωρούσε «δημοκρατική τέχνη», καθώς μπορεί όντας πρωτότυπη, αλλά όχι μοναδική, να είναι προσιτή στους εργαζόμενους. Εικονογράφησε και επιμελήθηκε πλήθος εκδόσεων και διακρίθηκε διεθνώς για την επιμέλεια βιβλίων και λευκωμάτων. Συνεργάστηκε με πρωτοπόρους καλλιτέχνες, λογοτέχνες και διανοητές.